Делегация от Кишпещ за осма поредна е на посещение в Смолян

Делегация от Кишпещ за осма поредна е на посещение в Смолян

За осма поредна година на посещение в Смолян е делегация от побратименият на Смолян унгарски град- Кишпещ. Гостите бяха водени от зам.-кмета на 19-район на Будапеща Дьордь Винце и председателят на българското самоуправление в града Йордан Титюнков. С официалните гости бяха и представители на унгарската община, както и оркестър „Коня Миклош”, който в събота изнесе концерт пред паметникът на Орфей и Родопа до бившето кино „Дружба”. По традиция унгарските гости бяха посрещнати в община Смолян, като домакини бяха кметът Дора Янкова, зам.-кметът Костадин Василев, секретарят Петър Харадинов, директорът на дирекция „Хуманитарни и социални дейности” в общината Христо Георгиев и др.

Кметът Дора Янкова отбеляза, че Смолян и Кищпещ са побратимени вече 8 години и са като едно семейство. На този етап най-силно е сътрудничеството по линия на младежкия обмен, като до момента 112 младежи от Смолян са посетили Будапеща. Кметът изтъкна и множеството партньорски проекти между двете общини. Тя добави, че в момента българските общини са разтревожени от финансовата криза, която се изплаща от най-бедните, тъй като именно те са най-засегнати, а в същото време и със замразени доходи. Кметът добави, че проблем за планинските райони у нас е развитието на земеделието и животновъдството, които са засегнати от раздробената на малки парчета частна земя, при условие, че ЕС субсидира комасираните земеделски блокове, което означава, че в бъдеще ще трябва се намери формула за коопериране между различните собственици.

Зам.-кметът на Кишпещ Дьордь Винце заяви, че най-силното му желание е сътрудничеството със Смолян да продължи и в бъдеще. „Това е най-любимата ни побратимена община и всеки храни много добри чувства към вас”, посочи Винце. Той каза още, че е нужно двете общини да усилят сътрудничеството си по линия на културния обмен, като се организират общи изложби, концерти, пленери, както и екскурзии между двата града по линия на приятелски обмен. Винце отбеляза, че Кишпещ се гордее с резултатите, постигнати от екипа на Дора Янкова и добави, че привлечените 100 млн.лв. инвестиции в Смолян са истинско постижение. Той не скри, че и в Унгария в момента има криза, като надеждите са, че след като Германия постигне по-висок икономически подем, положението в страната също да се оправи. Представителите на местната власт, дискутираха и провеждането на културният фестивал „Родопи фест” и унгарското участие в него, общи проекти в областта на образованието, изложби, както и гостуващи фестивали.

Вирни се горе