Делегация от Ирак е на посещение в Смолян. Подписано бе споразумение за сътрудничество

  Делегация от Ирак е на посещение в Смолян. Подписано бе споразумение за сътрудничество

Кметът на община Смолян Николай Мелемов прие днес деветчленна делегация от Република Ирак и подписа споразумение за сътрудничество. В състава на делегацията са включени първи заместник областен управител на област Ниневия Sirwan Mohammad Khdir и кметът на община Мосул – Zuhair Mousin Mohammed Al_Araji.

Сътрудничеството между двата града може да бъде в различни направления и с различни проекти, заявиха за Smolyannews.com кметовете на Смолян и на Мосул. “Ролята на общината е преди всичко да подпомага бизнеса и да развива културната, спортната и други сфери. Гостите от Ирак са впечатлени от природата, интересуват се от туризъм, това можем да им предложим и естествено да развиваме културни връзки, за да се опознават двата народа, а това вече ще прерасне в туристически бизнес”, коментира кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той посочи още, че само икономическите връзки могат да създадат една здрава основа, която да надграждаме. Надявам се, че нещата ще потръгнат. Света вече е малък, хората пътуват, а нашия край е невероятен като климат и природа, така че мисля, че контактите ни ще се задълбочават, коментира Мелемов.

"Много съм щастливи от срещата с кмета на Смолян, има много съвместни сектори и сфери, в които да си сътрудничим. Например в туризма и обмен на търговия между двата града, а също и в областта на индустрията. Това е първата ни среща, ще имаме още такива, за да видим какъв съвместен бизнес можем да имаме. Ще имаме полза от опита на Смолян и България, искаме да правим общи проекти. Това е наше голямо удоволствие. Имаме голямо желание България да има голяма роля в Мосул, заяви Zuhair Mousin Mohammed Al_Araji – кмет на община Мосул.

Иракската делегация подари на кмета Мелемов ръчно изработен от иракски художник „Плакет за приятелство“. Кметът Мелемов върна жеста и подари на гостите фотоалбуми, които представят Смолян и региона, с послание да дойдат отново и да посетят всички културни и природни забележителности в нашия край.

Срещата се организира от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП), съвместно с Българската търговско-промишлена палата. Основна роля във връзката между община Смолян и представителите на община Мосул в Ирак има и Петър Кадиев. Визитата на иракската делегация е с цел представяне на възможностите за участие на български организации и фирми в проекти, свързани с възстановителни дейности в гр. Мосул, област Ниневия, Република Ирак. Идеята на посещението е да бъдат представени строителният сектор, дървопреработвателната и млекопреработвателната промишленост на територията на област Смолян, както и на туристическият бранш. Споразумението за сътрудничество между община Смолян и община Мосул (Република Ирак) трябва да бъде одобрено от общинските съветници. Докладната записка и проектът на договора ще се обсъждат на насроченото за 29 юли (четвъртък) заседание на Общински съвет Смолян.

Мосул е вторият по големина град в Ирак и един от най-пострадалите от военните конфликти в началото на 20 век. Градът губи и половината от населението си през последните 10 години. През 2012 г. то е било над 3 млн. души, а сега е около 1.6 млн. Половин милион бягат през 2014 г., когато градът е превзет от „Ислямска държава“ (ИДИЛ). През 2017 г. международните сили и иракската армия освобождават Мосул, но ужасът от войната и разрушенията остават и до днес.

По-късно в 16 часа гостите се срещнаха и с областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Вирни се горе