Д-р Галя Драгнева, специалист-офталмолог: Вече можем да помогнем на много хора да се радват на добро зрение до старини

 Д-р Галя Драгнева, специалист-офталмолог: Вече можем да помогнем на много хора да се радват на добро зрение до старини

Д-р Галя Драгнева, специалист-офталмолог:Вече можем да помогнем на много хора да се радват на добро зрение до старини

Д-р Драгнева, какво показаха безплатните прегледи, които организирахте в Община Чепеларе?

С удоволствие участваме в инициативата „Право на зрение“, организирана от Института за здравно образование. Преди това участие сме имали подобни инициативи в Смолян, Мадан и региона. Тъй като в ежедневната ни работа често сме забързани, това е начин хората да получат повече информация за очните заболявания и имат възможност да зададат въпросите, които ги вълнуват. Фокусът на прегледите ни бяха двете заболявания, които най-често причиняват слепота – катаракта и глаукома. Извършихме скрининг на присъстващите, за да установим съществува ли риск за тях.

Колко души успяхте да прегледате и имаше ли сред тях рискови пациенти?

Тъй като това не е пълен очен преглед, а само скрининг, който цели да насочи рисковите пациенти за допълнителни прегледи и изследвания, успяхме да прегледаме близо 80 души. Тъй като рискът се увеличава с възрастта – над 65 години, бяхме помолили предварително Община Чепеларе и председателя на пенсионерския клуб г-н Юри Реков д а съдействат със записване на хората от тази възраст. Всичко беше организирано прекрасно и отправяме нашите благодарности към кмета г-жа Чакърова, към г-жа Галя Шопова и служителите на администрацията – винаги сме готови да дойдем отново при Вас! Да, сред прегледаните имаше хора и с катаракта, и със съмнения за глаукома. Те получиха информация какво трябва да направят занапред, за да съхранят зрението си.

Каква е разликата между двете заболявания, как се откриват? Те ли са най-опасни за населението?

Основната разлика между катарактата (позната още и като перде) и глаукомата е, че при катарактата можем да върнем зрението, а при глаукомата – не. Трябва да поставим акцент върху това, че при глаукомата говорим за съхранение на зрението, т.е. да не допускаме влошаване и ослепяване, докато при катарактата човек дори и да не вижда в момента, може да възстанови на 100% зрението си, ако няма други заболявания. И двете заболявания са опасни, ако не се предприемат мерки. И от двете може да се ослепее напълно. Съществуват и други очни заболявания, които на този етап не са така разпространени.

Катарактата представлява помътняване на нашата естествена човешка леща. Това е естествения процес на стареене. Така, както косата побелява с възрастта, старее и естествената ни леща. Зрението се влошава постепенно, човек започва да вижда мътно, размазано, да го дразни светлината, да вижда двойно. Цветовете стават бледи. Това са най-общо симптомите на пердето.

При глаукомата нещата стоят по-сложно, защото там няма съществени симптоми – човек може да загуби 50% от зрението, без да усети нищо. В някои случаи по-наблюдателните пациенти забелязват ореоли около лампите, светкавици. Основният рисков фактор при глаукомата е повишеното вътреочно налягане, затова се препоръчва да бъде измервано при всеки човек над 40 години, и ако е повишено, да се назначат и други изследвания, които да потвърдят или отхвърлят диагнозата.

Какво е лечението и достъпно ли е за българските граждани?

Нашата наука претърпя огромно развитие в последните години. Това, което е било мечта за нашите баби и дядовци, сега е достъпно за всеки от нас. Катарактата се премахва единствено хирургично – с процедура, при която естествената леща се премахва и на нейно място се поставя изкуствена. Процедурата е безкръвна, безшевна, извършва се с местна упойка и е безопасна дори за много възрастни хора. Твърде често възраженията им са свързани с възрастта, че не могат да я понесат. Изкуствената леща гарантира добро зрение доживот. Тя остава в окото и не се подменя. Има лещи, които премахват астигматизма, правят пациента независим, ако преди той е носил очила. Съществуват реклами, които лъжат пациентите за лечение с билки, хранителни добавки и витамини. Излишно е влагането на средства за тези неща. Единственият начин за премахване на пердето е операцията. Друг мит от миналото е, че пердето трябва да „зрее“. Вече не е така – колкото по-рано се премахне, толкова е атравматично за пациента и по-лесно е за хирурга. Пациентът възстановява зрението си още на следващия ден. Процедурата за премахване на перде се заплаща от Здравната каса, която не поема цените на имплантите. Нашата задача е да информираме всеки пациент и той да направи своя избор заедно с лекаря. Относно терапиите за глаукома – всички съвременни медикаменти, които ги има в чужбина, ги има и у нас. Частично се реимбурсират от НЗОК. С лекарства, процедури, добър контрол и съдействието на пациента можем да предотвратим слепотата.

Вие сте завеждащ Очно отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Как успявате да поддържате отделението на толкова високо ниво – чисто, новоремонтирано, имате много пациенти?

Нашите пациенти се увеличават и това е факт. Обслужваме всички населени места от региона. Причината е само една – когато пациентът е доволен, той споделя това пред свои близки, познати и това определя избора и на другите пациенти да ни се доверят. Ние сме малък град, живеем тук новините се разчуват бързо и изискванията към нас тук са много по-големи, защото всички се познаваме. В отделението работим по начина, по който работят най-реномираните очни болници в България и Европа, със същата техника и със същото качество. Успяваме да помогнем на много хора да върнат зрението си.

Вирни се горе