Читалището в Доспат отчита още една успешна година

Читалището в Доспат отчита още една успешна година

Основна цел на Народно читалище „Иван Вазов-1926” гр. Доспат е да задоволява потребностите на гражданите, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, запазване на обичаите и традициите на българския народ, възпитание и утвърждаване на националното самосъзнание, разширяване на знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата. За осъществяване на тези задачи читалището в Доспат съдейства при организацията на всички културни мероприятия като работи в тясна връзка с Общинска администрация, училищата и детската градина, неправителствени организации и др. Една от постоянните дейности на читалището в Доспат още от създаването му през 1926 г. е Библиотечната дейност. Основна цел на библиотеката е да осигурява разнообразни информационни ресурси и услуги, които отговарят на потребностите на отделните ползватели и групи от образование, информация за личностно развитие, включително за развлечение и почивка. Библиотеката разполага с близо 11000 тома книжен фонд, 6 бр. компютри с безплатен интернет достъп за потребителите, принтер и мултимедия. Основни приоритети на библиотеката са: • Налагане името на библиотеката като водещ общински културeн институт и превръщането й в притегателен център за всички. • Съчетаване на традиционните библиотечни услуги с възможностите на електронни бази данни и онлайн автоматизирано обслужване.

Така обслужването на потребителите на библотеката с книги, периодични издания, безплатен интернет и други носители на информация може да се каже, че е добро, макар, че по-голям процент от ползвателите са учащи. Читалището участва в разработването и изпълнението на различни програми и проекти. • Проект „Глобални библиотеки” • Проект „Фолклорен фестивал Доспат-Борино” Културно масовата и художествената дейност на читалището също е наситена с много мероприятия:

  • подреждане на витрини, изложби, кътове по случай бележити дати и годишнини

  • честване на дати и събития с национално и общинско значение,

  • оказване на помощ в културни прояви , благодарение на съвместната дейност с училищата.

  • любителско художествено творчество, където Фолклорната група към читалището участва в различни културни мероприятия на общинско, регионално, национално и международно ниво.

През месец септември групата бе поканена и взе участие във международния фестивал „Приятелство между Кавала и България” – Гърция. През тази година групата за трети пореден път стана световен шампион по фолклор като завоюва златен медал, златен Орфей и спечели специалната награда на Eurofolk Academy, който се проведе в Слънчев бряг и Несебър. На фестивала „Жива вода” в гр. Хисар, през месец май, групата спечели златен медал, златен Орфей и стана лауреат на фестивала, като взе участие в гала концерта.

Месец август беше наситен с фолклорни изяви, като: участие във фестивала на МИРГ „Високи западни родопи” гр. Батак, където групата спечели първа награда и парична сума, и беше високо оценена от председателя на журито проф. Милчо Василев. Групата взе участие на събора в гр. Доспат, където се проведе фестивал на народното творчество; в събора на село Ваклиново, празника на село Кочан и 75 години от създаване на читалището в селото. През април месец в гр. Доспат се проведе фестивалното мероприятия „Родопа пее и танцува – 2”, където читалището участва освен като изпълнител и като съорганизатор на това голямо мероприятие. През месец юни групата беше поканена и взе участие в музикалната програма на „Родопи фест”- Смолян и в разиграването на най-дългото хоро от стария център на Смолян до новия център. За трета поредна година читалището организира празнуването на Гергьовден, като се извиха кръшни родопски хора на стадиона в гр. Доспат. През месец юли беше направен и аудио запис на песни за четвърти DVD албум на групата, които ще бъдат заснети в района на гр. Доспат, през пролетта на 2014 г., От всичко това може да се каже, че 2013 година е една много успешна година за читалището в Доспат, като пожелаваме още по-ползотворна работа през новата 2014 година.

Вирни се горе