Чистят речните корита на реките в община Доспат

Чистят речните корита на реките в община Доспат

Община Доспат започва спешно почистване на реките в населените места като превенция срещу наводнения. В тази дейност общината ще вложи 761 695 лв.,съобщиха от местната управа.

Освен разчистване на наноси и дървесина се предвижда и реконструкция на коритата на 3 реки. Най-много дейности са предвидени в коритото на река Доспатска с дължина на участъка около 695 м. Ще се работи и по корекцията на река Караджа дере с дължина на участъка около 418 м., река Сухото дере с дължина на участъка около 196 м. и река Малката река с дължина на участъка около 128,20 м. Предвидени за изпълнение са почистване на речното корито, изсичане и изкореняване на храсти, млада гора, разширяване на речното корито на реките Доспатска и Караджа дере.

Изграждане на брегоукрепителни и дънноукрепителни съоръжения, подпорни стени и земнонасипни диги по речните брегове с конкретни дължини и височини за отделните подобекти съгласно предписанията на проекта.

Дейностите ще започнат пролетта, преди обилното снеготопене, за да се избегнат преливания и бедствия.

Язовир „Доспат", който е един от най-големите в България има свободен обем, като до кота преливник има 7 м. В момента язовирът е замръзнал.

Вирни се горе