Четири проектни предложения на Община Златоград са одобрени за финансиране

Четири проектни предложения на Община Златоград са одобрени за финансиране

Четири проектни предложения на Община Златоград, включващи 32 сгради, са одобрени за финансиране по процедура „BG16RFOP001-2.002 – Енергийна ефективност в периферните райони – 2” на Оперативна програма „Регионално развитие” 2014-2020.Проектните предложения са с насоченост повишаване на енергийната ефективност и конструктивно укрепване на многофамилни сгради в град Златоград. Подготовката на Община Златоград за кандидатстване по процедурата започна още през 2017 година, със стартиране на информационна кампания сред обществеността, за оповестяване на възможностите, които предлага програмата. В резултат на информационните разяснителни кампании, в Общинска администрация Златоград бяха подадени заявления за интерес и финансова помощ от 48 нови сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради. Наред със заявленията, задължение на сдруженията на собствениците бе и предоставянето на актуални обследвания за сградите – енергийно, изготвено съгласно ЗЕЕ и техническо, изготвено съгласно ЗУТ. В края на месец август, когато бе и крайния срок за кандидатстване, Община Златоград подготви и подаде 5 проектни предложения, включващи 48 многофамилни сгради и 1 общинска сграда, за осигуряване на безвъзмездно финансиране.

Общо по процедурата са подадени 51 проектни предложения от 28-те общини, допустими за кандидатстване. След преминати етапи на одобрение на проектните предложения, в период от 5 месеца, извършена е административна оценка и оценка за допустимост, техническа и финансова оценка, са одобрени общо 32 проекта, 4-ри от които на Община Златоград.

Одобрените проекти на Община Златоград са следните:

  1. “Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради – “Станко и Даниел Пееви”, “Орфей”, “Мила” и блокове №174, №177, №189, в град Златоград”, с акроним ZlatownEECO2-1, на стойност 917 881,44 лева.

  2. “Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради – “Анжерови”, “Дарина”, “Йосиф Кехайов”, “Бочукови-Златоград”, “Аристе”, “Пролет” и блокове №178, “Белия дом”, в град Златоград”, с акроним ZlatownEECO2-2, на стойност 1 098 045,31 лева.

  3. “Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради – “Саралийски”, “Пехливанови”, “Хаджиеви”, “Зюмбюл”, “Сватеви” и блокове №190, №195 А, в град Златоград”, с акроним ZlatownEECO2-3, на стойност 791 136,11 лева.

  4. “Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради – “Ахрида 22”, “Тракия”, “Къща Виктория”, “Велико Търново”, “Раз Цвет”, “Фамилна къща Чаушеви”, “Синчец”, “Братя Хъмчеви”, “Гогаджови”, “Фамилия Касабови” и “Текстилски блок”, в град Златоград”, с акроним "ZlatownEECO2, на стойност 875 445,16 лева.

През м.август 2019 година, се очаква обявяването на нов прием по ос 2 на ОПРР 2014-2020 и сградите, които не са одобрени за финансиране по настоящата процедура, ще бъдат подадени отново за финансиране.

Вирни се горе