Чепеларе отбеляза тържествено 141 години Свобода

 Чепеларе отбеляза тържествено 141 години Свобода

На 16 януари преди 141 години чепеларци посрещат руските войски и най-сетне настъпва дълго желаната и изстрадана свобода.

През месец януари 1878 г. в подстъпите на Родопите се водят решителни боеве за изхода на освободителната руско-турска война. След разбиването на армията на Сюлейман паша при Пловдив и освобождението на града започва настъпателният поход на руските войски в Родопския масив. В началото на януари 1878 година в Чепеларе започват да прииждат бежанци, които търсят подслон и храна. Преминават и отстъпващи турски войскови части, които са гладни и изтощени. Част от чепеларци се скриват в околните колиби и мандри. Турската войска отстъпва и оставя след себе си ограбени и опустошени домове и глад.

От 12 часа пред Паметната плоча беше отслужена Заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на Чепеларе, бяха произнесени празнични слова и поднасяне на венци и цветя. След това е проведе шествие към паметника на легендарния Капитан Петко войвода. Гост на тържеството беше заместник областният управител на Смолян Владимир Гърбелов.

Славка Чакърова – Кмет на Община Чепеларе поздрави присъстващите: „Подобни дати и събития не трябва да се забравят. Наша е отговорността да ценим мирния съзидателен живот. Да бъдем признателни за подвига и героизма на руските освободители. Защото извоюваната от тях свобода ни дава не само правото да избираме как да живеем, а и задължението да направим правилния избор!“ .

В знак на почит и уважение към паметта, героизма и саможертвата, бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча и паметника на капитан Петко Войвода в Чепеларе от името на Областен управител на област Смолян, кмета на община Чепеларе, Общински съвет – Чепеларе, държавни и общински институции, ученици, граждани.

Честито Освобождение, чепеларци!

Вирни се горе