Чепеларе отбеляза тържествено 140 години Свобода

Чепеларе отбеляза тържествено 140 години Свобода

На днешния ден преди 140 години чепеларци посрещат руските войски и най-сетне настъпва дълго желаната и изстрадана свобода.

През месец януари 1878 г. в подстъпите на Родопите се водят решителни боеве за изхода на освободителната руско-турска война. След разбиването на армията на Сюлейман паша при Пловдив и освобождението на града започва настъпателният поход на руските войски в Родопския масив. В началото на януари 1878 година в Чепеларе започват да прииждат бежанци, които търсят подслон и храна. Преминават и отстъпващи турски войскови части, които са гладни и изтощени. Част от чепеларци се скриват в околните колиби и мандри. Турската войска отстъпва и оставя след себе си ограбени и опустошени домове и глад.

С тържества Чепеларе отбеляза 140 години от Освобождението на града. На площад „Олимпийски”, откъдето започнаха тържествата днес, празнични слова и приветствия отправиха кметът на община Чепеларе Славка Чакърова и председателят на Общински съвет – Чепеларе Росица Черпокова. След отслужване на водосвет за благоденствие, с литийно шествие, водено от деца в народни носии, присъстващите се отправиха към паметната плоча, поставена на мястото, където са били посрещнати руските войски.

„Трябва да сме благодарни, че нашето Освобождение е пример, неповторен в световната история", заяви в словото си зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров, който бе официален гост.

В знак на почит и уважение към паметта, героизма и саможертвата, бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча и паметника на капитан Петко Войвода в Чепеларе от името на Областен управител на област Смолян, кмета на община Чепеларе, Общински съвет – Чепеларе, държавни и общински институции, ученици, граждани.

Честито Освобождение, чепеларци!

Вирни се горе