Чепеларе отбеляза 138 години от освобождението си

Чепеларе отбеляза 138 години от освобождението си

На 16 януари Чепеларе отбеляза 138 години от освобождението си. Официалните лица на честването бяха кметът Славка Чакърова, зам.-кметът Пантелей Мемцов, председателят на общинския съвет Росица Черпокова, общински съветници, зам. обл.- управител Тодор Бозуков. и др. Те поднесоха венци и цветя на паметната плоча, поставена на мястото, където са били посрещнати руските войски, а Отец Станимир отслужи заупокойна молитва.

После официалните лица поведоха шествието към паметника на капитан Петко войвода, където отецът отслужи благодарствен молебен, а кметът произнесе празнично приветствие и беше напомнена историята на Освобождението. От името на областния управител Недялко Славов приветствие произнесе и г-н Бозуков.

Възседнали коне и облечени в автентични дрехи /потури, ямурлуци, носии и шинели/ младежи от града потопиха присъстващите в автентичната атмосфера на Освобождението.

„Стойностите на съвремието ни са преходни, но има събития, които остават незабравими в нашата история. На днешния ден преди 138 години чепеларци посрещат руските войски и най-сетне настъпва дълго желаната и изстрадана свобода. Днес трябва да сведем глави и да почетем паметта на загиналите за освобождението ни. Наша задача е да пазим и да се прекланяме пред величавото дело на руските войски и българските опълченци“, каза в словото си Чакърова. Тя припомни как през 1878 г. в Чепеларе прииждат бежанци, търсещи подслон и храна, както и турски аскери, които са гладни и изтощени. След тях остават ограбени и опустошени домове и глад. Наш дълг е да съхраним паметта за историческата епоха на Освобождението. Това ще даде възможност на жителите на Чепеларе, и най-вече на младите, да научат и да помнят историята на своя град. Това ще ни направи хора, обичащи Чепеларе и ще ни даде сили и вяра, че нещата могат да са по-добри и по-светли“ – заяви г-жа Чакърова.

Вирни се горе