Бум на голи охлюви в Смолянско

 Бум на голи охлюви в Смолянско

Бум на голи охлюви в Смолянско, унищожават всичко по пътя си. Такива проблеми имат жителите на смолянските квартали “Каптажа"и "Райково”, съседните села Смилян, Търън, Момчиловци и др. Охлювите нападат всички растения и ги унищожават, като се почне от картофите, доматите и се стигне до цветята.

Хората от горния квартал на Смолян са принудени, всяка сутрин на ръка да чистят пътеките до къщите, както и градините си, но въпреки това не могат да се справят с вредителите, предаде Дарик.

„Ежедневно постъпват сигнали при нас и хората търсят помощ в борбата с голите охлюви“, съобщи Оля Тотева – директор на Дезинфекционна станция – Смолян. „Това явление се наблюдава от няколко години, но определено тази година популацията на голите охлюви е по голяма“, добави Тотева.

Според нея има ефикасни препарати, с които могат да въздействат на охлювите, но това трябва да се случва в самото начало на появяването им. „Ако се изпусне момента, размножаването при тях става бързо, а унищожаването все по трудно“, допълни Оля Тотева.

Вирни се горе