Блокади на пътища в Чепеларско, родопчани готови да протестират и в Брюксел

Блокади на пътища в Чепеларско, родопчани готови да протестират и в Брюксел

Блокади на главния път Смолян – Пловдив, в района на Чепеларе и с.Орехово, образуваха километрични опашки от моторни превозни средства, които се пропускат на 15 минути. Причината са протестните действия на местните жители, с които искат да изкажат своето недоволство със закриване на Районната прокуратура в Чепеларе.

"Този протест е предизвикан от решението на Висшия съдебен съвет и на правителството, в лицето на министър Цецка Цачева, с което се закрива нашата Районна прокуратура. Без критерии и нормативна база, която да гарантира за бъдеще, твърдяното от ВСС териториално поделение, действително ще гарантира и защитава правата на чепеларци в същия обем, който го е правила Районна прокуратура“, коментира адвокат Тонка Димчева, председател „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“.

Според нея в момента липсва нормативна база, която да е гаранция за това. Адвокат Димчева смята, че това решение противоречи на препоръките на Европейската комисия, дадени през 2017 г. "В доклади се сочи, че провеждането на съдебната реформа може да се случи само след съгласуване със заинтересованите лица и постигане на съгласие с тези лица. Жителите на община Чепеларе научиха за тази реформа от медиите“, добави председателят на Инициативния комитет. Тя бе категорична, че ако не бъдат чути днес, протестите продължават със серия такива в София, включително и в Брюксел пред Европейската комисия.

От Инициативният комитет възнамеряват да отправят и жалби за нарушения и да поискат започване на наказателна процедура от Европейския съюз. "Ще предприемем всички законови мерки, за да бъдем чути“, категорична е адвокат Димчева.

Десетки жители на родопския град и съседните села блокираха пътя, за да изразяват недоволството си от закриването на Районна прокуратура в Чепеларе. "Господа управници, не забравяйте кой ви е избрал. Не мислете, че като сте седнали на меките столове, може да забравите за народа. Помнете, че никой не е вечен“, призовава Иван Малинов от Чепеларе.

Според Борислав Киряков чепеларци ще защитят града си от всички своеволия, които се случват напоследък в цялата държава. "Крайно време е всички чепеларци да се събудим и да станем и да тропнем, както го е направил преди време Капитан Петко войвода“, добави Киряков. Той смята, че това е първата стъпка към закриването на прокуратурата в града, след което съдът и полицията ги следва същата съдба в Чепеларе.

При протестиращите днес беше и кметът на община Чепеларе Славка Чакърова, заедно с нейните заместници.

“Тук сме да изразим нашето недоволство от закриване на прокуратурата в Чепеларе, поради няколко причини. Една от най-важните за нас, е че самия Съдебен съвет, поставяйки критерии кои да бъдат закрити и кои не, се споменава, че там, където има курорти, няма да бъдат закрити. Да, но ние на територията на общината имаме такъв – Пампорово. Всички знаем, че курортът се разширява, общината се намира в близост до границата, очаква се и отваряне на пътя за Гърция при Рудозем. Пътникопотокът ще се увеличи, както и опасността от произшествия”, коментира Чакърова.

Според нея закриването на Районна прокуратура ще се отрази негативна на общината, както в демографски, така и в икономически план. Чакърова поясни още, че гражданите са крайно обезпокоени от това решение и се надява то да бъде отменено.

Чакащите в колоните от автомобили бяха с разнопосочно мнение, но уважават правото на мнение на протестиращите. Според някои те са справедливи, а други бяха на мнение, че подобни подразделения са само в тежест на бюджета на държавата.

Вирни се горе