Близо 4 милиона влагат за балнеология в Златоград

Близо 4 милиона влагат за балнеология в Златоград

На 09 юни 2012г. Етнографският ареален комплекс отбеляза своя десети рожден ден.

Благодарение на умелото използване на наличните природни и културно-исторически ресурси, както и доброто сътрудничество между местната власт и местния бизнес, през последните години Златоград успя да се превърне в предпочитана туристическа дестинация за български и чуждестранни туристи.

В резултат на добре реализираното публично-частно партньорство между община Златоград и „БУЛТЕКС” ЕООД, вече повече от десет години Етнографският ареален комплекс, най-големият архитектурен резерват от възрожденския период в Родопите, е притегателен център за множество туристи.

От 2004 г. уникалният, в национален мащаб, Етнографският ареален комплекс е включен в „100-те национални туристически обекта в България“. Той е основен туристически обект на територията на община Златоград засега, благодарение на който развитието на туризма бележи подем.

Зала „Станислав Сивриев” се оказа тясна, за да събере представители на национални, регионални и местни медии, дошли за пресконференцията на тема „Десет години Етнографски ареален комплекс и културно – исторически туризъм в Златоград”. Домакинът на събитието инж. Александър Митушев връчи на всички медии, присъстващи на събитието, грамоти за доброто партньорство при популяризирането на туристическа дестинация Златоград. Голям интерес предизвика и кръгла маса на тема „Културно-историческият туризъм като предпоставка за развитие на СПА туризъм и балнеология в региона”, на която, представители на централната власт, държавни институции, местна власт и бизнеса дискутираха върху развитието на СПА туризъм и балнеология в Златоград и региона.

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев, представи възможностите за инвестиции в Златоград, които ще осигурят устойчив туризъм, оползотворявайки ресурса на термоминералните находища, открити в недрата на община Златоград. Събралата се общественост бе информирана, че към настоящия момент община Златоград разполага с пълна проектна готовност за реализиране на първия подобект „Водовземно съоръжение и конструкция на надземната част на геотермален водоизточник” към проект „Интегрирано използване на термо-минералните води, натрупани в геотермалната система „Ерма река – Елидже”. Със свое решение, на 07.06.2012 г., Общински съвет Златоград одобри предложението на кмета на общината да предостави заявление в ПУДООС за безвъзмездно финансиране на сондажа, който ще изкара на повърхността термоминералните води.

В подкрепа на думите на кмета Янчев, изпълнителният директор на ПУДООС – Галина Симеонова изрази готовност проектът за топлата вода да получи поетапно финансиране от държавната институция, която представлява, при предоставяне на всички необходими документи. Народните представители Недялко Славов и д-р Дариткова, заедно с областния управител инж. Стайков, също изразиха своя оптимизъм, че приоритетния за община Златоград проект за топлата вода ще бъде реализиран в най-скоро време, защото е изключително значим за развитието на местната икономика.

Официални гости на събитията бяха народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Дариткова и Недялко Славов, областният управител на област Смолян-инж. Стефан Стайков, Антония Първанова – евродепутат, Мария Иванова – директор на дирекция „Туристическа политика” към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Галина Симеонова – изпълнителен директор на ПУДООС, Екатерина Джумалиева – началник отдел в Министерство на културата, д-р Ченко Чалъков – председател на УС на Българската асоциация по балнеотуризъм, Соня Спасова – представител на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, проф. Николай Овчаров, Райчо Данаилов – кмет на община Баните, регионални и национални медии.

Вирни се горе