Близо 3 хил.дка са засегнатите площи при горски пожари в Смолянско, лесничеи дежурят денонощно

 Близо 3 хил.дка са засегнатите площи при горски пожари в Смолянско, лесничеи дежурят денонощно

2 967 дка гори са засегнати при пожари от началото на годината на територията на Южно-централно горско предприятие Смолян. Пожарите регистрирани до този момент са 56, като в това число са и върховите, които са 5. Последните са с най-големи щети за гората, тъй като при тях се засяга сериозно дървесината и след погасяването на пожара, дървеният материал не може да се използва, разясни директорът на Южно-централно горско предприятие инж. Ботьо Арабаджиев.

Точна информация за щетите на този етап няма, но само при пожара в Ардино, където бяха засегнати близо стотици декари площи, предполагаемата сума възлиза на близо 1 млн.лв. „Там засегнатите площи бяха многогодишни насаждения и дебела дървесина, немога да се ангажирам със сигурност, но като щети само на дървесината са сериозни, може би доближават 1 млн.лв.“, коментира инж. Арабаджиев.

750 дка са общите площи, които са засегнати при върховите пожари. Само за възстановяването на тези площи са необходими около 797 250 лв., като тази сума включва цялостния процес залесяването, като се почне от обработката на почвата, до тригодишния период на израстване на посадените дървета. В момента служители на горските стопанства дават денонощни дежурства, заради пожароопасния сезон.

„Имаме постоянни дежурства, като наши служители обикалят превантивно и местата, където се посещават от хора, туристически местности, чешми и др. Постоянно се обяснява на хората да бъдат внимателни“, посочи още шефът на горското предприятие.Той бе категоричен, че ще се отправи тази седмица и специален призив към ловците, чиито сезон се открива в събота.

Вирни се горе