Балнеолечението в Девин е официално признато, получи оценка „Отличен“

 Балнеолечението в Девин е официално признато, получи оценка „Отличен“

Специализираната болница за рехабилитация „Орфей“ в град Девин получи акредитация за срок от 5 години с оценка „Отличен“. Това е записано в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от края на март. Отличната оценка е за цялостната медицинска дейност, Отделението по физикална и рехабилитационна медицина и Административно-стопанския блок. Девинският балнеосанаториум, както го наричат хората, е най-новото здравно заведение в Смолянска област, само на пет години. Но за да бъде официално признат, по думите на управителя д-р Юлия Кисимова, това е благодарение постиженията на три важни фактора – висока квалификация на персонала, нова, съвременна апаратура и адекватен здравен мениджмънт. Тук работят четирима лекари, шестима рехабилитатори, още кинезитерапевти, масажисти, медицински сестри. Началник на отделението по физиотерапия и рехабилитация е д-р Лъчезар Цолов. Екипът осъществява 24-часов медицински патронаж. Леглата за настаняване са 130, стаите 65 с тенденция в скоро време капацитетът да се увеличи поради недостатъчния вече лимит по клинични пътеки, НОИ и свободен прием.

Търсенето на услугите в Специализираната болница за рехабилитация „Орфей“ в град Девин е голямо и оправдано. От началото на годината досега на лечение и възстановяване тук са преминали 1130 пациенти. Направени са над 100 водни екстензии на гръбначния стълб. Това е най-новата придобивка, за която екип от лекари с рехабилитатори и технически персонал са преминали специализирано обучение в Павел Баня. Впечатлява и уредът с уникална система за воден масаж от „сух тип“, при която пациентът ляга с дрехите си върху легло-тангентор. Масажът на цялото тяло емитира плискане със силна водна струя, което успокоява и подобрява състоянието на пациента. Внедрените нови диагностично-терапевтични методики са още няколко.

Как се управлява новообразувана медицинска структура, в случая тази болница? Управителят д-р Юлия Кисимова, която е специалист и по здравен мениджмънт, има кратък, но съществен отговор – трябва да градиш след тебе хора, които да могат, да искат да работя по-добре. Аз се радвам, казва тя, че младите тук са амбициозни, взеха си и специалност „Здравен мениджмънт“. Сработваме се добре. Очакваме още нова апаратура.

Специализираната болница за рехабилитация „Орфей“ в град Девин и СПА комплексът се захранват с минерална вода от два извора – Девински и Беденски. Има 16 вани, закрит басейн с минерална вода, игрища за баскетбол и волейбол, тенис корт, детска игрална зала, външен басейн с минерална вода. Тук се повлияват благоприятно 22 групи заболявания на организма – от опорно-двигателния апарат до дихателните пътища. Предлагат се 23 терапии с индивидуален или комплексен подход.

Росица Примовска

Вирни се горе