България затвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм

България затвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм

Отмина едно успешно лято и ни предстои, надявам се, много добър зимен сезон. С всяка изминала година България потвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм и все по-често е домакин на международни ски състезания. За всички нас е важно да развием и разширим постигнатото в предишните години. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на среща с туристическия бранш в Чепеларе днес, на която бе обсъдена готовността на общините Смолян и Чепеларе за предстоящия зимен сезон.

С всяка изминала година България става все по-предпочитана дестинация за зимен туризъм и все по-често домакин на международни ски състезания – това заяви зам.-министърът. Тя съобщи, че в курорта Пампорово-Чепеларе от януари до септември т.г. са пренощували близо 110 000 туристи, с увеличение на 9.1% спрямо година по-рано. "Броят на нощувките надвишава 349 000, достигайки ръст от 14%, а приходите от тях за над 15 млн. лв. за 9 месеца, отчитайки ръст от над 24.6%, което е белег за това, че дестинация Пампорово – Чепеларе става все по-предпочитана дестинация и през останалите сезони. Дестинация Пампорово – Чепеларе се посещава предимно от българи, планирали индивидуално своята почивка.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова сподели, че Общината е подготвена за предстоящия зимен сезон със снегопочистване, сметоизвозване, водоснабдяване, ел. захранване и видеонаблюдение. Тя призова за отпускане на повече средства за зимно почистване на територията на общината от страна на държавата. От три години се опитваме да заменим традиционното опесъчаване в к.к. Пампорово със химическо, но предвид тежкото финансово положение, в което се намираме, това е невъзможно. Всички ангажирани институции предвиждат кампания за превантивни мерки за подпомагане на бизнеса в активния зимен сезон.

На срещата присъства и заместник областният управител Владимир Гърбелов, който призова всички контролни органи да изпълняват стриктно задълженията си, за да може качеството на предоставяната услуга на територията на курорта да е на ниво. Най-дискутираният проблем бе пропадането на пътя между Чепеларе – Пампорово и Чепеларе – Хвойна. Инж. Костадинка Миланова – директор на Областно пътно управление – Смолян разясни, че забавянето се е наложило поради процедурите по Закона за обществените поръчки. Надява се, ремонтните дейности да приключат в края на м. декември за участъка Чепеларе – Пампорово и края на м. януари за участъка Чепеларе – Хвойна.

Пантелей Мемцов – председател на РТА “Родопи“ изрази опасение, че със започването на зимния сезон тези два участъка ще създадат огромни проблеми при придвижването на туристите към родния курорт, особено в януари и февруари, когато идват цели групи чуждестранни туристи, придвижващи се с автобуси. Темите, които изключително много вълнуват представителите на туристическия бранш са датата на откриване на зимния сезон на ски-зоните Пампорово – Мечи чал и липсата на квалифицирани кадри в сферата на туризма.

Представителят на „Пампорово“ АД – Радослав Рачков заяви, че от дружеството са в пълна готовност и при добри метеорологични условия, сезонът най-рано може да стартира на 8 декември, когато Пампорово ще посрещне гостите за студентския празник.

На срещата бе обсъден въпросът с недостига на квалифицирани кадри в туризма. Зам.-министърът запозна местните хотелиери и представители на туристически бизнес с възможностите на пилотен проект и подписано споразумение за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма. “По споразумение с МТСП в Агенцията по заетостта ще се получават заявки на работодателите за нуждата им от кадри. Проектът предвижда регистрираните безработни да бъдат обучавани в поделенията в Царево и Смолян”, съобщи Георгиева.

От срещата стана ясно, че всички имат готовност да посрещнат зимен сезон 2018/2019 година в Чепеларе, Смолян и курорта Пампорово, с което допринасят за развитието на туризма в региона.

Вирни се горе