Автентична родопска сватба вдигнаха в Златоград

Автентична родопска сватба вдигнаха в Златоград

Младоженци вдигнаха автентична родопска сватба в Стария град на Златоград. Всички сватбари, начело с младоженците и кметът на Златоград, който ги венча бяха пременени в пъстри, ръчно изработени носии, предаде БНР.

Златоградските възрожденски сватби се правят както са разказани през 1888-ма година от местен краевед и по спомени на стари златоградчани. От две години насам Общината ги рекламира като туристически продукт и привлече поредната двойка влюбени. След официалната церемония по бракосъчетанието, младоженците приемаха поздравления край герана в двора на църквата “Свети Георги”. Кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в мъжка родопска носия, с удоволствие бракосъчета Иван Кузманов и Радослава Крушкова:

“Емоцията е изключително голяма под съпровода на гайди, на тъпани. Съответно всички, освен младите хора, и техните родители, и близки, се обличат в носии, независимо кой от кой край беше на България. Правим една възстановка, която реално се случва във времето. Сватбата е реална. Подписват се свидетелство за граждански брак. Всичко е реално. Всичко се случва както е било едно време. То е поредица от действия от самото начало, от вземането на булката, носенето на чеиза. Т.е. има много неща, които са различни. Те са типични за Родопите, типични за Златоград. Човек трябва да го види, за да го усети, да разбере за какво говоря”, каза градоначалникът.

Вирни се горе