Асоциацията по ВиК – Смолян проведе първото за 2019 година заседание

Асоциацията по ВиК – Смолян проведе първото за 2019 година заседание

Под ръководството на областния управител Недялко Славов, в качеството му на председател на Асоциация по ВиК – Смолян, се проведе първото за 2019 година редовно общо събрание на Асоциацията в присъствието на 77.87% от членовете. От “Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-гр.Смолян присъстваха управителят инж. Мариян Николов и зам.-управителят инж. Костадин Тотев.

Асоциацията по ВиК изпълнява своите ангажименти и разплаща задълженията си, като основните разходи са свързани със заплати на служителите и задължителни осигурителни вноски. Представяйки за обсъждане проекта на бюджет на Асоциацията по ВиК – Смолян за 2019 г., областният управител уточни, че той съвпада с миналогодишния, като възлиза на 42 857 лв., от които 15 000 лв. е вноската на държавата, а останалата част е от вноските на общините.

Главният секретар на Асоциацията Симеон Велинов отчете дейностите през предходната година, проведените заседания, участия в работни групи.

Инж. Николов представи отчета за изпълнение на инвестиционната програма на “Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-гр.Смолян за 2018 година. Той обърна внимание, че в 70% от общините в област Смолян инвестиционните намерения за предходната година са преизпълнени, като някои инвестиции не са били реализирани заради забавяне на тръжни процедури, но средствата за тях ще бъдат вложени по предназначение, т.е. там, където не е изпълнен инвестиционният план за 2018, той ще бъде преизпълнен за 2019 година.

„ВиК“ ЕООД-Смолян предвижда инвестиции за 2019 година, възлизащи на 846 хил. лв.

По време на обсъждането Славов повдигна въпроса за осигуряване на агрегати за помпените станции на Пампорово, Мугла, Доспат и Борино, за да не се допуска прекъсване на водоснабдяването в районите при тежки зимни условия. Във връзка с това се обсъди възможността за наемането на такива, защото инвестицията в закупуване би била неоправдано висока. Членовете на Асоциацията и представителите на „ВиК“ ЕООД-Смолян се обединиха около идеята да се проучи възможността за сключване на договори за наем на агрегати от фирми в региона.

В последната точка от дневния ред на заседанието днес бяха обсъдени действията за изпълнение на заложените мерки в Плановете за управление на речните басейни в Източнобеломорски и Западнобеломорски район за басейново управление на водите и Национални програми за прилагането им, във връзка с необходимостта от осигуряване на финансиране за доизграждане на канализационна мрежа и пречиствателни станции в агломератите от 2000 до 10000 е.ж. в обособени територии.

По разгледаните днес теми, присъстващите членове на Асоциацията по ВиК-Смолян гласуваха единодушно и приеха отчетите за 2018 година и проектите на бюджет за 2019 година на Асоциацията и „ВиК“ ЕООД.

Вирни се горе