Асоциацията на родопските общини ще участва в среща по проект„Катализатор за побратимените градове”в Ксанти

Асоциацията на родопските общини ще участва в среща по проект„Катализатор за побратимените градове”в Ксанти

По проект ‘T-T Accelerator’ („Катализатор за побратимените градове”) представители на Асоциацията на родопски общини (АРО) ще участват във втория транснационален форум и заключителна среща на тема “Намиране на нови сфери на действие за бъдещи проекти: благополучие в Европа – заетост, социално сближаване и устойчиво развитие”. Форумите ще се проведат от 4 до 6 март 2011 г. в гр. Ксанти,съобщи Златка Николова –изпълнителен директор Асоциация на родопски общини.

Асоциацията на родопски общини, която е партньор по проекта, ще бъде представена от Георги Попов-кмет на община Чепеларе, Атанас Иванов – кмет на община Мадан, Костадин Василев – зам.-кмет на Община Смолян и Златка Николова – изпълнителен директор на АРО.

Програмата на форума предвижда презентации на тема: „Тракийските народни празници. Карнавалът в Ксанти – пример за бъдещи дейности за побратимяване на градовете, с акцент върху социалното сближаване и създаване на заетост”. По темата ще бъде направена историческа ретроспекция на провежданите тракийски народни празници. Ще се представят и дейности, свързани с организирането на карнавала в Ксанти, неговия икономически и социален аспект (в т.ч. ролята на доброволците).

Ще се обсъждат и предложения за засилване ролята на съществуващите и създаване на нови побратимявания между градовете.

Програмата предвижда и посещение на работилницата за изработване на карнавалните костюми, както и участие в нощния карнавален парад.

Участниците във форума ще станат част от събитията, свързани с инициативата на доброволци от Ксанти за изработване на най-голямата карнавална маска. Очаква се представител и експерти на „Книгата на рекордите на Гинес” да потвърдят новия световен рекорд на централния площад в Ксанти.

В неделя e голямото карнавално шествие.

Проектът ‘T-T Accelerator’ се реализира от Асоциацията на общини и кметства –Ксанти, Асоциацията на родопските общини, сдруженията на общини от Кавала, Еврос, Драма и Родопи, както и Асоциацията на българските черноморски общини.

Вирни се горе