Архимандрит Висарион благослови храмовия празник в Чепеларе

Архимандрит Висарион благослови храмовия празник в Чепеларе

На Атанасовден /18 януари/ църквата в Чепеларе, носеща името на светеца Атанасий Велики, отбеляза храмовия си празник тържествено. Св. Божествена Литургия по този случай бе възглавена от архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него съслужиха предстаятелят на храма протойерей Станимир Минков, свещеноиконом Димитър Куцев, предстоятел на чепеларската църква „Св. Богородица“ и гост-свещениците от Смолян иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и отец Иван Марински от храм „Св. Дух“. Помощници им бяха иподяконите Симеон и Александър. Към празничната св. Литургия красиво песенно участие взе квартет „Херувим“ от София, който за трети път през тази година гостува в Чепеларе.

Всяка Литургия носи заветния пример на Спасителя на света Иисус Христос, а на храмовите празници и на вдъхновените Негови последователи светии. Днес в Чепеларе църквата „Св. Атанасий“ бе изпълнена с богомолци от града и района, включително и от Смолян. Тук бяха зам.-кметът Пантелей Мемцов и общественици. С влизането си в храма естествено е всеки да се надява на Божия благодат, на душевно успокоение и здраве. Затова са и различните църковни ритуали. Отец Станимир освети принесените за празника петохлебия и питки. Архимандрит Висарион извърши празничния водосвет за здраве и благоденствие с прочитане на стотици имена от отец Станимир. Майки бяха довели дечицата си за приемане на св. Причастие от архимандрит Висарион. По традиция бе извършена лития около църквата с Евангелието и иконата на св. Атанасий Велики. В едно от поученията се казва: „Които търсят Господа, няма да се лишени от никое благо!“

В проповедта си отец Станимир Минков произнесе възхвални слова за св. Атанасий Велики/296-373/, който на 28 г. е въздигнат за епископ и 40 години управлявал Александрийската църква. Непрекъснато преследван заради вярата си, 20 години бил в изгнание. За процъфтяване и уредбата на Църквата след апостолите голяма заслуга имат светиите, определи о. Станимир. Тяхната духовна светлина огрява и до днес нашите души и сърца. Един от тях е св. Атанасий Велики. Той твърдо устоявал вярата си в Христа, постоянно пишел проповеди и трактати, с които оборвал арианството, отричащо божието Триединство – Св. Троица. Отец Станимир продължи с напътствие към миряните да пазят чистотата на Христовата вяра и по примера на св. Атанасий да не се поддават на суеверия, езически ритуали, чужди учения. Най-правилно е да се стремим към изучаване на Светото Писание и Житията на светиите, за да можем да защитаваме вярата си в днешно време убедително, заключи той. Обръщайки се към множеството благоговейно, архимандрит Висарион преподаде архипастирския богослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и пожела на всички „Господ да влага в нас сили, да благослови всички да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.“ Архиерейският наместник честити на всички празника и пожела благословен ден.

Росица Примовска

Вирни се горе