Архиерейският наместник пожела: „Благословена да е 2018 година!“

Архиерейският наместник пожела: „Благословена да е 2018 година!“

„Честита и благословена да е новата 2018 година! Да посрещаме изпитанията с мъдрост и търпеливо да постигаме успехи в труда и в живота. Доброта и братска любов да осенява нашите сърца. Да полагаме старание за добър и правилен живот, за чиста вяра и добротворство, за радост в семействата! Нека и през Новата година Господ да ни дарява вяра, надежда, любов. Да крепнем с душевни и телесни сили!“ – това са бащинските благопожелания на архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион към жителите на Смолян и всички родопчани. Той като предстоятел на храм „Св. Неделя“ в кв. Райково възглави св. Божествената Литургия в първия ден на годината, в който Църквата отбелязва Обрезание Господне и Васильовден. С него съслужи енорийският свещеник иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество. Празничният дух бе подкрепен от църковния хор с диригент Росица Казалиева и иподякон Илия Михайлов, както и от дошлите с радост в църквата десетки вярващи.

В първия ден на годината се отслужва Василиевата св. Божествена литургия, вдъхновена от Св. Дух, в знак на почит и възхвала на Св. Василий Великий /330-379 г./, архиепископ на Кесария Кападокийска, църковен писател и боговдъхновен композитор. Той е известен с многобройните си проповеди, литургични молитви и правила за монашеския живот. Написал е важен труд за Светия дух, както и три книги срещу арианеца Евномий, отричащ единосъщната природа на Иисус Христос и Бог Отец. Иконом Запрян Шиков припомни и др. факти от неговия живот. Св. Василий Велики е един от тримата светители-отци на Църквата заедно с св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Неговата света Литургия е образец от апостолски времена, в която е включил и свои силни молитви. Започвайки всяка Нова година с Василиевата св. Литургия, вярващите в Църквата се надяват с молитви на желана от тях Божия благодат.

На празника бяха донесени за здраве петохлебия, питки, хляб , вино и елей, които архимандрит Висарион и отец Запрян осветиха. Миряни и дечица с родители пристъпиха към тайнството Причастие след пости, изповед и молитви. Един вълнуващ и пречистващ църковен ритуал!

Росица Примовска

Снимки: Таня Шикова .

Вирни се горе