АПИ: Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

АПИ: Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

Най-силен през нощта бе снеговалежът в Родопите.

700 машини и 1200 човека почистваха пътните настилки от републиканската мрежа в районите със снеговалеж през изминалата нощ. Всички пътища са проходими при зимни условия, съобщи инж. Рашков, в сутрешния блок на БНТ.

Най-силен през нощта бе снеговалежът в Родопите. Над 70 машини разчистват пътищата в Смолянско от сняг, като обработват и пътните настилки против заледяване, съобщиха от дежурната част на Областно пътно управление(ОПУ).

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път II-37 Батак – Доспат, път III-842 Белово – Юндола, по път II-35 Троян – Кърнаре, в прохода „Петрохан“, както и в „Превала“ и „Шипка“. Ограничено е движението и за МПС над 10 тона в проходите „Вратник“ и „Твърдишки“. В „Дюлински“ и „Пампорово“ е забранено движението на моторни превозни средства над 3.5 тона.

Без ограничения е преминаването през „Айтоски”, „Котленски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”.

Движението в региона се извършва при зимни условия, пътищата се почистват и опесъчават, като над 70 машини работят от около 02:00 ч. през нощта. Няма сигнали за закъсали автомобили или инциденти“, уточниха от дежурната част на Пътното в Смолян.

Снежната настилка в областта варира от 4 до 30 см., а температурите варират от – 9 до -1 градуса, като по високите части продължава слаб снеговалеж.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Вирни се горе