Антоанета Френкева: „Възхитена съм как изглежда Плувния басейн, навремето тренирахме в нищета и беднотия”

Антоанета Френкева: „Възхитена съм как изглежда Плувния басейн, навремето тренирахме в нищета и беднотия”

Кметът Николай Мелемов посрещна олимпийската ни медалистка от Сеул-1988 г. Антоанета Френкева в Плувния басейн в Смолян. Великата българска спортистка и гордост за Смолян и страната не е идвала в родния си град от 17 години и беше възхитена от това, което видя.

„Възхитена съм. Басейнът е направен по световни и европейски стандарти. Спомням си високите стени, на които правихме набирания. Покривът се рушеше, а водата беше 17 градуса. Колко пъти сме си рязали крака и ръце на счупени плочки. Не мога да ви кажа колко се гордея, да видя това постижение. Цялата община трябва да се гордее с това нещо и децата трябва да се радват.Нашите деца се раждат във време, в което е направено и не могат да го оценят, както ние можем да го оценим. Навремето в нищета и беднотия сме тренирали. За мен е морално удовлетворение, че кметът и Общината полагат грижи за младите хора”, изрази впечатленията си единствената българска плувкиня с два медала от олимпийски игри.

Тя е щастлива, че не е заварила руините преди да е изграден наново басейна. Треньорите Огнян Данчев и Екатерина Соколова и казаха, че преди е било змиярник, а Мелемов допълни, че преди четири години е било направо трагично. „И Смолян е различен, много нови сгради има, чисто и подредено е. Имам чувството, че цял живот съм била тук. Басейнът е голяма част от живота ми, повече време в него съм прекарвала отколкото вкъщи”, сподели Френкева. Тя посъветва младите плувци да си поставят цел и да я преследват, това е пътят към успеха.

Мелемов я покани следващия път, когато си дойде в Смолян да направи един открит урок пред плувците. „Разбира се, че приемам идеята. Ако ще е мотивация за децата ще идвам по-често”, каза известната ни плувкиня.

Градоначалникът каза, че подготвят алея на славата на изтъкнатите ни спортисти, за да се знаят за поколенията известните ни спортисти, донесли слава на България и родния ни град и нейното име ще е там. Алеята ще бъде между Спортната зала и басейна, съобщиха от общината.

Френкева каза, че хората в България и чужбина помнят не само нейните постижения, но и на известните ни спортисти. Тя обеща, че следващият път ще дойде със семейството си за повече време в родния си град. Френкева живее от 2000 г. в Канада. Тя е единствената българска плувкиня с два медала от олимпийски игри. Спечели ги в Сеул през 1988 г., когато взе първо бронз на 200 м бруст, а после и сребро на 100 м.

Вирни се горе