Алея на занаятите и музейни експозиции в трите дни на Рожен

Алея на занаятите и музейни експозиции  в трите дни на Рожен

Над 60 занаятчии ще се представят по време на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. От 17 до 19 юли тази година в Алеята на занаятите майстори от цялата страна ще покажат изработвани от тях сувенири и предмети по старинни и арт технологии и ще демонстрират своите умения. Грънчарство, ножарство, медникарство, тъкачество, кожухарство, дърворезба, иконопис, плъсти са част от занаятите, които ще могат да се видят на Събора. На място ще бъдат представени технологиите за производство на красивите чипровски килими и на тъканите български черги. В Алеята на занаятите ще се предлагат много чанове, звънци, българска бродерия, битова, градинска и арт керамика, бижута от естествени материали, народни носии, плетива и др. На Рожен, в трите дни на Събора, в мобилни експозиции ще бъде подредени и музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от региона. Хронологически, миналото на Роженския събор ще бъде проследено в изложбата „Рожен – история, песни, звезди“ на Регионален исторически музей „Стою Шишков“-Смолян. Националният исторически музей ще представи Международния проект “Canepal” с акцент овчарството в Родопите и пастирския живот в Европа, а изложбата на Националният земеделски музей ще е за млекарството в България. С мобилни експозиции за овцевъдството ще се представят и Национален етнографски музей към БАН и Регионален исторически музей-Шумен. Изложбата на Исторически музей-Велинград ще е за древните номади-пастири Армъните, а в изградени на място 4-метрови колиби от дъбови клони Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България ще представи бита, традициите и автентичните костюми на своя етнос. Етнографски сбирки от Момчиловци и Соколовци ще представи народната култура на Родопите.

Национален събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Иновативното културно събитие, наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян в партньорство с Община Чепеларе и подкрепата на Министерство на културата. Събитието е под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Рекордните 7 565 изпълнители ще се включат във фолклорния конкурс на Рожен тази година, който ще е на четири сцени. Очаква се събитието да бъде посетено от 350 000 души.

Вирни се горе