Административният съд отмени разпоредби от наредба на ОбС-Рудозем

Административният съд отмени разпоредби от наредба на ОбС-Рудозем

Административен съд – Смолян с решение № 291 от 12.09.2017 г. по адм. дело № 198/2017 г., отмени разпоредбата на чл. 6, т. 3, предл. 7 от Наредба за рекламна дейност на територията на община Рудозем, приета с Решение № 187/15.02.2005 г., по протокол № 26 от 15.02.2005 г. на Общински съвет Рудозем.

Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитираната Наредба по повод разпоредбата на чл. 6, т. 3 предл. 7, която гласи „Не се разрешава рекламирането на религия или религиозна общност“ като противоречи на чл. 5 и чл. 6 от Закона за вероизповеданията, като излага доводи, че съгласно чл. 7 и чл. 8 от Закона за вероизповеданията са предвидени ограниченията и конкретния случай не попада в същите, както и че същата противоречи на нормативен акт от по-висока степен. Също така сочи, че на ОбС-Рудозем не е делегирана компетентност да урежда такива правоотношения, поради което следва да бъде прогласена нейната нищожност, както и че същата противоречи на нормативен акт от по-висока степен.

В мотивите си за отмяна съдът приема, че протестът е основателен по отношение на атакуваната разпоредба.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Вирни се горе