60 проверки по Закона за водите извършха инпектори на РИОСВ Смолян

60 проверки по Закона за водите извършха инпектори на РИОСВ Смолян

  През последния месец са извършени общо 60 броя проверки по Закона за водите. При подаден сигнал за замътване на река Черна в района след ВЕЦ “Устово” бeшe констатирано видимо замътване на реката, вследствие почистване от наноси на водната камера на ВЕЦ-а. Резултатите от лабораторните анализи обаче не показаха надвишения на имисионните ограничения за II-а категория водоприемник, каквато е река Черна.

С наложени глоби през последния месец са и две асфалтови бази край Смолян. Едната е на софийската фирма “ИСА 2000”, която е глобена с 1242 лв. за надвишаване на допустими емисии на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух, установени в Наредба 1/2005г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници.

Другата база е на “Виастройинженеринг”, на която наложената текуща месечна имуществена санкция е 478 лева.

През последния месец, експертите на РИОСВ-Смолян са извършили 209 проверки на 201 обекта. Дадените предписания са 70 на брой. През месеца са наложени 4 наказателни постановления на обща стойност 6500 лв. В три от случаите наказанието е по ЗУО – за извършване на дейности без съответните изискуеми разрешителни, както и за не водене на отчетност. В четвъртия случай наказателното постановление е за опит за продажба на незаконно притежаван защитен вид – шипоопашата костенурка.

Вирни се горе