52 лица започнаха работа по мащабен социален проект

 52 лица започнаха работа по мащабен социален проект

Кметът на община Доспат инж.Елин Радев подписа първите трудови договори на 52 лица, които ще работят като лични асистенти и домашни помощници, съобщиха от Община Доспат. Това стана на 17 декември, когато е началото и на 19 месечната продължителност на социалните услуги в домашна среда чрез създадения вече „Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат”.

В община Доспат приключи първи етап на оценка и класираните допуснати кандидати за потребители на социалните услуги „Личен асистент”/„Домашен помощник”по Проект BG05M9OP001-2.002-0040 – C001, „Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат” по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Независим живот” на Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2014 – 2020, заявиха от екипа за управление на местно ниво. Проектът е на обща стойност от 500 хил.лева.

Подадените заявления бяха за 95 кандидати за услугите „Личен асистент”/„Домашен помощник и 130 кандидати за потребители на услугата. Всички кандидати за личен асистент и домашен помощник преминаха успешно обучение, което е планирано като дейност в Проекта „Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат”.

На 17.12.2015 година бяха подписани договори с 27 лични асистенти и 25 домашни помощници, които ще полагат грижи за общо 77 потребители на услуги в домашна среда. Продължителността на услугите ще е 19 месеца.

Втори етап за предоставяне на услугата „Личен асистент”/ „Домашен помощник” е планирана за февруари месец 2016 г. с прием на заявления от участниците в Проект „Нови възможности за грижа” по схема „Нови алтернативи” на Оперативна програма Развитие на човешки ресурси. Потребителите общо 41 на брой ще бъдат включени в Проект „Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат”, така общият брой на потребителите на социални услуги ще бъде 117.

„Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат” ще предоставя интегрирани социални услуги. Чрез медицинска сестра, психолог и социален асистент, потребителите на социалните услуги “Личен асистент” и “Домашен помощник” ще получават допълнителни здравни грижи, подкрепа от психолог и социален асистент, допълват още от Общинска администрация – Доспат.

Вирни се горе