52 деца са наградени в конкурса „Чудото на Коледа – Рождество Христово!

 52 деца са наградени в конкурса  „Чудото на Коледа – Рождество Христово!

Седмият конкурс за рисунка, есе и стихотворение за деца от детската градина до 12 клас на тема: „Чудото на Коледа – Рождество Христово!“ приключи с 52 наградени от различни градове на страната. Тази година участието се оказа изключително силно и свежо според двете журита – за изобразително изкуство и за литература.

Рисунките и художествените пана се журираха в Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян от екип с председател директора художничката Симеона Савова-Коруева и членове художниците Румен Найденов и Адриана Найденова. Според Симеона Савова: „Общото впечатление на журито е, че тази година конкурсът е истински национален по брой рисунки и по качество. Прави приятно впечатление, че има участие и на гимназисти, защото знаем, че обикновено на тази възраст децата спират да рисуват. Трудно беше толкова много творби да се оценят, да се отделят за първо, второ и трето място, защото истината е, че има много добри работи, но пък журито е за това – да отсее, да отсее и да останат най-добрите за награждаване. Но искам да кажа, че всички участници заслужават похвала.“

Класацията на участниците за есе и стихотворение бе поверена на медийния партньор на “Чисти сърца” – сайта “Всемирното православие”, в лицето на гл. редактор на д-р Росица Колева и редактора Василка Нанева.

Ето и мнението им: „Радостно е, че литературната част на Седмия конкурс „Чудото на Коледа – Рождество Христово“ вдъхнови повечето от включилите се деца от I до XII клас да надскочат етнографските очертания на светлия Господски празник и да напишат есе или стихотворение с преобладаващ духовен характер. Резултатите от всеотдайната работа с децата в някои учебни заведения и литературни клубове, в неделни училища се оглеждат в техните произведения. Варна, Смолян и Пловдив изпратиха най-много участници в конкурса. Но ние се радваме на всички пристигнали творби, поздравяваме децата за вдъхновението да пишат за нашия Спасител. Поздравяваме и учителите, които работят с тях.

Велико чудо е, че Господ Иисус Христос – второто лице на Света Троица, прие човешка плът и живя между нас на земята. Но чудо е и когато вярата в Него се ражда в сърцата ни. Каквито и житейски бури да ни сполетят, ние сме на сигурно място: „Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия“ (Псалом 90).

Конкурсът бе организиран за седма поредна година от Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян и сайта „Всемирното православие“. Благодарим от сърце на всички участници в конкурса и на двете журита!

„Чисти сърца“

Рисунки „Рождество Христово“:

Жаклин Теодосиева, 8 г., гр. Полски Тръмбеш /0225/

Елица Димитрова, 14 г., гр. Смолян /3344/

Цветелина Христова, 11 г., гр. Попово /3345/

Виктория Чорова, 9 г., с. Търън, общ. Смолян

Вирни се горе