Кметът Николай Мелемов провери изпълнението на мащабния проект за благоустрояването на Смолян

Кметът Николай Мелемов провери изпълнението на мащабния проект за благоустрояването на Смолян

Кметът Николай Мелемов и заместничката му инж. Мария Палагачева посетиха обектите, които се изпълняват по проект „Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих”, финансиран от оперативна програма ,,Регионално развитие 2007-2013. Ръководството на общината искаше да инспектира приключването на строително- ремонтите работи и как се изпълнява проекта свързан с благоустрояването на Смолян. Кметът Мелемов обяви, че е доволен от извършените строителни дейности на Стария център и чаршията в кв.Устово. Срокът на проекта е удължен поради обжалване на една от процедурите. Мащабният проект по който се благоустроява Смолян е за 5 016 956,17. Възложител е Община – Смолян. Проектант е „Униарх” ЕООД – Смолян , а строителния надзор се извършва от „Контрол-инвест” ЕООД – Пловдив. Проектът обхваща Стария център, паметника до кино „Дружба” „Орфей и Евридика”, кв. Устово- Чаршията и ж.к. „Прогресите” и улиците „Боровец” и „Станковица” в Райково. След приключване на мащабната реконструкция, в разгара на лятото смолянчани и гостите на града ще се радват на нов парк за отдих с много повече тревни площи и места за почивка. Изградени са вече площадки с фонтани и рампи за детски колички. За най-малките са има кътчета за игри с катерушки, люлки и други детски съоръжения, които ще направят лятото им безгрижно и изпълнено с игри

Проект: „Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих в град Смолян”, BG161PO001/1.4-05/2009/017

Оперативна програма «Регионално развитие 2007-2013» Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие” Oперация 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска” Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-05/2009: „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда” Одобрената обща стойност на проекта е 5 016 956.17 лв, от която стойността на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 4 708 244,42 лв. Стойността на задължителния собствен принос на Община Смолян възлиза на 248 110,15 лв., като договорът включва и допълнителен собствен финансов принос в размер на 60 601.10 лв.

Общата цел на проекта е: Да се осигури дългосрочно положително въздействие върху качеството на живот и създаде устойчива достъпна и привлекателна жизнена и екологична среда на жителите, посетителите и работещите в общинския и областен център чрез целенасочени действия за трайно подобряване на физическата среда в интегрирани зони в град Смолян. Обектите на интервенция по проекта са разположени в трите квартала на града – Реновацията на Стария център е най-големият обект, следван от „Чаршията“ и ж.к. „Прогресите“ в кв. Устово и улиците „Боровец“ и „Станковица“ в кв. Райково.

“Този документ е създаден в рамките на договор BG161PO001/1.4-05/2009/017 по проект „Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих в град Смолян, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.”

Вирни се горе