ПОЗДРАВЛЕНИЕ

 ПОЗДРАВЛЕНИЕ

ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА СМОЛЯН НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ

ПО ПОВОД 3 МАРТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

За мен е чест да Ви поздравя с Националния празник на България – 3 март.

На този ден преди 137 години възкръсва българската държава. След петвековно османско владичество, завери, въстания, хиляди жертви и светли надежди, България се появява на европейската карта и започва своето самостоятелно държавно-политическо изграждане и развитие.

Изстраданото българско освобождение се измерва със саможертвата на нашите революционери, четници и апостоли, даскали и свещеници, занаятчии и селяни, извървели кървавия път до свободата със съзнанието, че тя не се дава даром. Техният патриотизъм, тяхната отдаденост на идеала за свободно отечество, доказа на Европа и света, че българинът е съзрял да гради сам съдбата си.

Във възстановяването на българската държавност принос имат руските, финландските и румънските войници, българските опълченци. Затова 3 март е ден и на преклонение пред тяхната смелост и подвига им.

В този ден е редно да се запитаме – какво е за нас Отечеството и как му служим. Достойни ли сме за завета на предците си. Вървим ли по техния изстрадан път в името на силна, обединена и просперираща България. Успяваме ли да се извисим като българи и да обединим стремежите си в името на общото добро на държавата.

Нека пазим гордото си име на българи, устояло пред поробителя и заплатено с кръвта на всички, защитили свободата ни! Да останем верни на техните идеали, да събудим духа си на родолюбци, защото няма по-добър пример на саможертвена любов към Родината от този, който са ни оставили те.

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ

Кмет на Община Смолян

Вирни се горе