2600 домакинства, отопляващи се на дърва и въглища безплатно ще могат да сменят горивната си база

 2600 домакинства, отопляващи се на дърва и въглища безплатно ще могат да  сменят горивната си база

Стартира пилотна процедура в община Смолян по ОПОС, 2600 домакинства, отопляващи се на дърва и въглища безплатно ще могат да сменят горивната си база

В началото на тази седмица зам.-кметът Марин Захариев и експерти от общината взеха участие в работна среща в Оперативна програма „Околна среда“. Разискваната тема беше мерките, касаещи качеството на атмосферния въздух. След дискусиите, в които община Смолян, заедно с другите засегнати общини участва повече от година е взето решение от Оперативната програма да стартира пилотна процедура, от която ще могат да се възползват директно гражданите на засегнатите градове включително Смолян. Като основен проблем за запрашаването в града през зимния сезон е идентифицирано отоплението на дърва и въглища. В тази връзка в рамките на проект за директно предоставяне на средства, община Смолян ще разпише варианти за смяна на горивната база на домакинствата в града. Казано по друг начин домакинства, които се отопляват на въглища и дърва ще могат да получат котли на пелети, газови котли, климатици и др. безплатно. Това съобщи за сайта Smolyannews.com зам.-кметът Марин Захариев.

Общината и Оперативната програма правят всичко възможно целия процес да бъде завършен през есента, за да може първите желаещи да се възползват от проекта още преди предстоящия зимен сезон. Повече подробности по предстоящата схема ще бъдат дадени в края на месеца, когато условията на програмата се очаква да се одобрят от Комитета по наблюдение на ОПОС, посочи Захариев. Индикативният бюджет за община Смолян е над 8 млн. лв., като на този етап анализите показват, че на домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лв. Това означава, че от програмата могат да се възползват повече от 2600 домакинства, допълни зам.-кметът.

Вирни се горе