Дора Янкова уважи първият родов събор на смолянското село Бориково

Дора Янкова уважи първият родов събор на смолянското село Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Официални гости на събитието бяха кметът на община Смолян Дора Янкова, общинският съветник от БСП инж. Атанас Устабашиев и главният експерт „Протокол” в общината Рабие Кьосева. Идеята за провеждането на събора се е родила през месец юни, като за целта е сформиран инициативен комитет. Само за три месеца комитета, начело с кмета на селото Захаринка Узунова и местният историк Слав Башов е успял да събере данни за историята на населеното място и основните родове, тръгнали от него. Узунова отбеляза, че днес се почитат първите заселници, а от тук насетне всяка година ще се почитат отделните родове, за да може историята да се помни и предава на младите поколения. Комитетът ще продължи да изследва историята, произхода и развитието на всеки род и ще издирва стари снимки, които ще се подредят на изложба в сградата на кметството. Амбицията е всичките материали да бъдат издадени в книга с историята на Бориково. „Можем, ако всички сме единни, затова нека забравим поне за ден криза и проблеми и да направим събора хубава традиция”, подчерта Узунова.

Кмета Дора Янкова изказа истинско възхищение от начинанието на местните жители и обяви своята подкрепа за събора. „Историята е много важна за всяко село, а когато тя се напише на книга се превръща в библия. Няма човек без корен и традиция и всеки трябва да е горд със своя род и произход, а не да се срамува”, подчерта Янкова. Тя посочи, че Бориково е люлка на историята, която трябва да се изследва до край и развива, като туристически потенциал, който ще е много търсен след откриването на пътя Смолян-Арда-Паранести. Янкова се ангажира да помогне за създаването на интернет сайт на селото, който да допринесе за изучаването на родовете. Ще спонсорира и издаването на книгата, като част от историята на общината. Кметът добави, че районът на Бориково и съставните махали имат потенциал за развитие на туризма, който ще се разкрива.

Според Слав Башов, село Бориково е заселено преди 1500 години, като е преживяло различни повратности. Той изказа желание всички жители да направят свое родословно дърво, за да може младите да знаят, от къде произхожда рода им. Башов е направил проучване за произхода на селото, първите заселници и развитието на Бориково през вековете, като е установено, че на два пъти то е обезлюдявано, но благодарение на това пък са се появили околните селища. Селото се гордее с най-красивата родопска носия, открита в къщата на фамилия Караходжови. Според специалистите дрехата е на 200 години.

На днешната среща бяха представени родовете Хайдарови, Смаилови, Маджарови, Караходжови. Събора не мина и без весела част, за която се погрижиха самодейците от читалище „България”- с. Могилица. Бе раздаден и благословен курбан за здраве, след който се изви кръшно хоро, на което се хвана и кмета Дора Янкова.

Вирни се горе