22 площадки за деца и възрастни ще бъдат изградени в Смолян

 22 площадки за деца и възрастни ще бъдат изградени в Смолян

Облагородяванто на междублоковите пространства и големите жилищни комплекси на Смолян ще са сред приоритетите ни в следващия планов период за усвояване на средства от ЕС. Това каза на среща с жителите на ж.к. „Прогресите” в кв. Устово кметът на община Смолян Дора Янкова. Тя обясни, че се отваря европейска мярка за саниране на жилищни комплекси в градове като Смолян, което включва подмяна на дограми и поставяне на топлоизолация по жилищните блокове, като кварталите „Петровица”, „Прогресите”, ж.к. „Невястата” и „Миньорските блокове” са потенциални бенефициенти по програмата. „Това е уникална възможност за обновяване на районите с европейски средства”, подчерта Янкова. Тя припомни, че община Смолян е на първо място в страната по брой санирани жилищни блокове по програмата на ООН за развитие и МРРБ, като до момента има обновени 7 блока. „Нашата амбиция е да направим подобна политика във всички блокове”, каза още кметът на Смолян и добави, че общината ще подкрепи всеки един квартал. Тя каза още, че с решение на Общинския съвет е одобрен интегрираният план за развитие на ж.к. „Прогресите”, който ще даде визията за развитие на квартала в следващите 10 години.

В Устово градоначалникът каза още, че предстои изграждането на гаражи в района на ж.к. „Прогресите” – 4,5,6 и 7. Проявяващите интерес могат да си закупят клетка на груб строеж. Във вторник пък ще стане ясно кога ще започнат строителните дейности по възстановяване на градския парк в Устово в устието на река Бяла. Със средства от Оперативна програма „Регионално развитие” там е планирано изграждането на градски парк, с детски площадки и амфитеатър. Процедурата по строителство обаче се обжалва от консорциум от смолянска и момчилградска фирма и по този начин проектът не може да стартира.

Янкова съобщи още, че започва мащабно строителство на детски площадки в целия град. До няколко месеца са планирани 22 детски площадки в Смолян, Райково и Устово, които ще са обзаведени с най-новите играчки за деца и противоударни настилки. Новост в някои от тях ще са фитнес уредите за възрастни. По този начин, докато децата си играят, родителите им, или бабите и дядовците ще могат да спортуват и да подобрят своя тонус.

Вирни се горе