22 деца, жители на Доспат живеят в Чикаго

22 деца, жители на Доспат живеят в Чикаго

22 деца, жители на град Доспат живеят в Чикаго. Това оповести директорът на детска градина “Слънце”- гр.Доспат Анелия Хаджиева по време на обсъждане на бюджетите на детските градини и училищата за 2017 година днес в залата на Общински съвет Доспат. 19 от тях са в предучилищна възраст, а три дечица ходят на училище.

Информацията беше изнесена във връзка с тревожните тенденции в национален и регионален мащаб за намаляване броя на децата. “Ние знаем за всяко едно дете къде е” каза Хаджиева и подчерта, че никога досега в града не са се очертавали 5-6 деца за календарна година – толкова е броят на реално останалите деца в града, родени през 2016-та. От справка в ГРАО в Доспат са се родили едва 11 деца в общинският център.

Всички директори, констатираха, че броят на учениците много намалява, а всичко това се отразява негативно и върху училищата и респективно върху населените места като цяло. Не винаги броят на децата, които официално са жители на съответното населено място, съответства на реалния им брой. В повечето случаи цифрите са различни, казаха ръководителите на учебните звена в община Доспат.

Вирни се горе