21 просветни и културни дейци получават годишната награда на община Смолян

21 просветни и културни дейци получават годишната награда на община Смолян

Във връзка с 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и на основание Правилника за отличията на Община Смолян, за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката с Годишната награда на Община Смолян за 2013 г., със Заповед на кмета на Община Смолян, се удостояват:

  1. ЮЛИАНА ЛЮБЕНОВА ГАВАЗОВА – директор на ОДЗ №2 „Синчец” – гр.Смолян – за постигнати отлични резултати в учебната и методическата работа на детското заведение, което тази година навършва 25 г. от създаването си, за показани много добри мениджърски способности, за високия професионален и обществен авторитет, за активни участия в конференции и семинари по предучилищно възпитание и публикации в педагогическите списания „Образование”, „Дом, дете, детска градина” и в сборници.

  2. ДОНКА ГЕОРГИЕВА РУСИНОВА – главен учител в ОДЗ №4 „Радост” – гр. Смолян, кв. Устово – за високи резултати в работата по внедряване на иновационни и интерактивни методи и техники за обучение в детската градина, за активно участие в национални и международни образователни форуми, за множество творчески изяви и за изключителна ангажираност към проблемите на децата със специални образователни потребности.

  3. БОРЯНА ЖЕКОВА ТАУШАНОВА – старши учител в ЦДГ №1 „Слънце”- Смолян – за цялостната `и дейност като детски педагог, за прилагане на оригинални педагогически иновативни техники и методи, за участието `и с доклади в педагогически форуми и публикации в специализирани издания, за приноса `и за развитие на детското творчество.

  4. СТАНКА КОСТАДИНОВА ПЕРПЕРИЕВА – старши начален учител в ОУ „Стою Шишков” – гр.Смолян – за постигнати от възпитаниците `и най-високи резултати в националното външно оценяване по български език и литература в Област Смолян и на национално ниво през 2012 година, за активното `и участие в разработването и реализирането на проекти, за ефективното `и сътрудничество с училищното настоятелство.

  5. ИЛИЯНА ИВАНОВА ЦЕНОВА – старши начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян – за висок професионализъм в работата `и като базов учител, използващ умело интерактивни и иновационни методи в преподаването на учебния материал, включващи уроците с таблети от „Класна стая на бъдещето”, разработването на тестове по формата PISA, за организирането на обмен на добри практики, за издадената книга „Приказки от съкровищницата на ІV „в” клас с лично творчество на учениците.

  6. ШИНКА ЯСЕНОВА ЧАУШЕВА – старши начален учител в ОУ „Стою Шишков” – с.Търън – за постигнати от възпитаниците `и от ІV клас в националното външно оценяване по предмета „Човекът и природата” най-високи резултати в Област Смолян през учебната 2012/2013 година, за активната `и работа по формиращото оценяване и модулното обучение, които са авангардни в системата на образованието, за значим принос в квалификационната дейност на училището и участието с презентация в националната конференция на Академия за гражданско общество – София.

  7. ЕКАТЕРИНА САШКОВА СОКОЛОВА – старши учител по физическо възпитание и спорт в СОУ „Отец Паисий” – гр. Смолян – за утвърждаването `и като уважаван учител-новатор с високо ниво на научно-методическа подготовка, за внедряване на положителен опит в обучението на децата по плуване, за успешната `и работа по реализирани от училището проекти, за спечелените от нейни ученици награди в различни състезания.

  8. ИВАНКА ДИМИТРОВА ЛАЗАРОВА – учител по информационни технологии в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян – за прилагане на нови технологии в обучението, за разработения сайт на училището, за подготвен и базиран в интернет курс по информационни технологии, за консултирането при разработката на подобни курсове по математика и природни науки, за успешната `и работата по училищни проекти.

  9. СТАНКА АНАСТАСОВА БЛАЖЕВА – старши учител по английски език в ПМГ „Васил Левски” – гр. Смолян – за дългогодишната и всеотдайна работа, поставила началото на профилираното обучение по английски език в гимназията, за високата `и квалификация, придобита в курсове на Британския съвет и СУ „Св. Климент Охридски” и университета в Кентърбъри, Великобритания, за постигнатите високи резултати от нейни ученици, засвидетелствани от успешното представяне на тестовете SAT и TOEFL и от благодарствените писма от чуждестранни университети за отличното владеене на английски език от нейните възпитаници.

  10. НАДКА ГЕОРГИЕВА ГАНЕВА – помощник-директор и учител по математика в ГПЧЕ „Иван Вазов” – гр. Смолян – за цялостната `и дейност в областта на образованието, за успешното прилагане на разнообразни образователни стратегии, методи и техники за преподаване и мотивиране на учениците, за инициирането на иновативни подходи, което води до постигане на високи резултати и спечелването от подготвяните от нея ученици на призови места в математически състезания, организирани от Съюза на математиците в България.

  11. ВЕСЕЛИНА СТОЯНОВА АРГИРОВА – учител по физическо възпитание и спорт в Обединен детски комплекс – гр. Смолян, майстор на спорта по художествена гимнастика и носител на юбилеен медал за заслуги в развитието на спорта – за дългогодишна и успешна работа като треньор и спортен педагог, за обучени над 1000 деца, сред които 6 майстори на спорта, 21 кандидат-майстори на спорта и 2 национални състезателки, за всеотдайната `и работа за физическото възпитание и творческото изразяване и израстване на децата на Смолян.

12 Доц. д-р ХРИСТО НИКОЛОВ ГИНЕВСКИ – учен-историк и виден общественик, председател на Българското историческо дружество – клон Смолян, преподавател във Филиала на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – Смолян – с научни приноси в областта на Възраждането в Родопите, автор на самостоятелни монографии, последната – „Миналото на Устово”, издадена в два тома през 2013 г., автор и на многобройни научни статии, студии и краеведски материали, зам.-главен редактор на списание „Родопи”, по повод неговата 70-годишнина.

  1. ТАНЯ ГЕОРГИЕВА МИЛУШЕВА-МАРЕВА – директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян – дългогодишен музеен специалист, експерт и общественик, автор, съставител и редактор на многобройни научни публикации, сборници и музейни издания, ръководител на изследователски европейски проекти, свързани с културно-историческото наследство на Родопите, създател на мащабни музейни изложби.

  2. СТОЯНКА ФИЛЧЕВА ТЕНОВА-ИЛЧЕВСКА – директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” – за дългогодишна и високо-професионална организационна и творческа дейност по ръководството на училището, което има мисията да съхрани, развие, обогати и популяризира българския музикален фолклор чрез младите таланти на България, което подготви и възпита стотици продължители на фолклорната традиция, и което има над 40-годишна история. През художествените състави на училището – хор, оркестър, танцов състав, групи за автентичен фолклор, са преминали 1187 ученици, чиято творческа реализация е започнала от училищната сцена.

  3. ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ САВОВ – художник с богата творческа биография – самостоятелни изложби и многобройни участия в колективни и общи изложби, с ценен принос в областта на монументалната живопис, дългогодишен педагог – директор на Художествената гимназия за приложни изкуства в Смолян, главен асистент по изобразително изкуство в ПУ „Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян, по повод неговата 65-годишнина.

  4. ФИЛИП РАЙЧЕВ МАРИНСКИ – писател с ярък талант, който взема активно участие в националния литературен процес с творчество, посветено на Родопите и родопчани, летописец на село Гела. Неотдавна излезе от печат най-новата му книга „Върхове”, посветена на 60-годишния юбилей на Фолклорен ансамбъл „Манол Радичев” – с. Гела.

  5. РОСИЦА КОСТАДИНОВА ГОРАНЧЕВА – завеждащ отдел „Справочно-библиографски и краезнание” в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян – дългогодишен библиотечен специалист, автор на значими библиографски трудове, предназначени за различни категории читатели и институции, с висок принос за утвърждаване на библиотеката като съвременен информационен център.

  6. АСЯ АНТИМОВА ДЕЯНОВА – секретар на НЧ „Проф. Асен Златаров-1927” – с. Смилян – дългогодишен читалищен деятел, разработил проекти, които превръщат селището в атрактивна туристическа дестинация, с основен принос по създаването на Етнографската музейна сбирка, Посетителския център към читалището, включването на библиотеката в програма „Глобални библиотеки” и организирането на традиционните празници на Смилян: Общобългарски събор „Бащино огнище” и Празник на смилянския фасул.

  7. ВЕЛИЧКА ЗЛАТКОВА ПЕТКОВА – дългогодишен журналист и кореспондент на Българска национална телевизия за Смолян и областта, отразила за новините в стотици репортажи всички аспекти на живота в региона – социални проблеми, политически новини, официални събития, културни прояви, автор на няколко филма за туристическия потенциал на областта и на филма “За хората и мечките”, засягащ актуалния проблем за мечите нападения в Смолянско, излъчен в рубриката "В кадър” по БНТ. Работи и за други централни медии: БТА, БНР – програма „Хоризонт”, Радио Пловдив.

  8. НЕДЯЛКА МАНОЛОВА ГЕРГЬОВСКА – журналист в радио „Фокус” – Смолян, с дългогодишен опит и в други медии, автор на актуални новини и репортажи, който познава проблемите на съгражданите си, като ги поднася професионално и достоверно, без търсене на евтини сензации.

  9. МЛАДЕЖКИ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР „ЧИСТИ СЪРЦА” – СМОЛЯН – за широко-мащабна разнообразна и последователна дейност в обществена полза, за духовно и творческо възпитание на младите хора в духа на общочовешките ценности, за множеството благотворителни инициативи и художествени постижения.

Годишните награди имат парично изражение и са съпроводени със Значката на град Смолян.

Вирни се горе