Николай Мелемов награди 20 дейци на образованието, културата и журналистиката

 Николай Мелемов награди 20  дейци  на образованието,  културата и журналистиката

Образованите хора са най-големия капитал на една нация, гарантиращ ни достойно място в Европа, посочи градоначалникът в словото си за 24 май

С внушителен концерт на Трио „Уникалните гласове”и пианиста Иво Игнатов, смолянчани отбелязаха 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Талантите изправиха на крака публиката, която ги аплодираше бурно по време на целия концерт, който се проведе в театъра. Тържеството започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”.

"Скъпи дейци на културата и просветата. Щастлив съм, че като кмет на община Смолян мога да ви поздравя с най-светлия български празник, празник на нашата просвета, култура и писменост. Азбуката на Кирил и Методий, която сме дали на света, е най-великото общославянско дело, което сме направили”, каза в словото си кметът Николай Мелемов. По думите му, това дело е и най-големият принос към целия свят, защото над 250 милиона души учат, пишат и четат на тази азбука. „По-важното на днешния ден е, че цялата българска общественост трябва да се преклони с уважение към всички Вас, които се занимавате с наука, образование и култура, защото това е най-високохуманната дейност. Вие учите и

възпитавате нашите деца, а когато една нация има високо образовани и възпитани граждани, това е най-големият капитал, гарантиращ ни достойно място в Европа”, посочи още Мелемов пред просветните и културни дейци. След това секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян, които градоначалникът връчи на 20 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката. С решение на Общинския съвет бяха удостоени със Златен плакет на община Смолян : ОДЗ “Радост” в кв.Устово, ОДЗ “Изворче” в с.Момчиловци, Детска музикална школа “Стефан Бончев” при читалище “Христо Ботев” в Смолян и

Детска музикална школа при читалище “Кирил Маджаров” в кв.Устово. На тържеството присъстваха областният управител Димитър Кръстанов, общински съветници, просветни и културни дейци.

Със Заповед № 721 от 19.05.2014 г. на кмета на Община Смолян, се наградиха:

  1. МАРИЯ АТАНАСОВА ЛЕБАНОВА – директор на ОДЗ №4 „Радост” – гр.Смолян – за постигнати отлични резултати в учебната и методическата работа на детското заведение, което тази година навършва 65 г. от създаването си, за показани много добри мениджърски способности, за високия професионален и обществен авторитет, за активни участия в проекти по Програма за отпускане на безвъзмездна помощ ODA към Японското посолство, към Японската агенция за международно сътрудничество „Джайка”, „Студенстски практики” и Международна фестивална програма „Приятели на България”.

  2. КАТЯ ТОДОРОВА ШКОДРОВА – старши учител в ОДЗ №2 „Синчец” – гр. Смолян – за високи резултати в работата по внедряване на иновационни образователни техники за обучение в детската градина, за активно участие в различни форми за повишаване на квалификацията, за приноса в разработването и реализирането на международен проект по европейска програма „Едно дърво – един живот”.

  3. МАРИЯ КИРИЛОВА КОЛЕВА – старши учител в ЦДГ №8 „Вела Пеева”- Смолян – за цялостната `и дейност като детски педагог, за прилагане на оригинални педагогически иновативни техники и методи за работа с деца-билингви, за постигнати добри резултати в ограмотяването и интеграцията на деца от ромски произход, за успешната `и работа по проект „Училище на две скорости”.

  4. ДЕНИЗА ВАСИЛЕВА ЙОРДАНОВА – старши начален учител в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр.Смолян – за добрите резултати, постигнати в прилагането на иновативни методи на обучение, и като базов учител към Филиала на ПУ „Пайсий Хилендарски” в Смолян, за работа с деца в неравностойно социално положение, за ефективното `и партньорство и сътрудничество с институции и учреждения за провеждане на уроци в нетрадиционна среда – музеи, библиотеки, галерии, за публикациите на методически разработки.

  5. МАРИЯ ТОДОРОВА МАНДЖУКОВА – старши начален възпитател в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Момчиловци – за висок професионализъм в работата `и с ученици от три възрастови групи, в това число деца със специални образователни потребности и такива от приемни семейства, за активното `и участие в разработването и реализирането на проекти, един от които е публичната изява на сборна група ученици от училището в София, посветена на целодневната организация на учебно-възпитателния процес.

  6. ДЕСИСЛАВА ИЛИЕВА ДЕЯНОВА – старши учител по история и география, с допълнителна квалификация „Библиотекар, библиограф, информатор” в ОУ „Стою Шишков” – гр. Смолян – за утвърждаването `и като учител-новатор, прилагащ интерактивните подходи и технологии, учител с високо ниво на научно-методическа подготовка, за значимия `и принос за подготовката и постигнатите високи резултати от училищния отбор, участник в Националната викторина „Да запазим децата на пътя”.

  7. КАЛИНКА МАРИНОВА ЦВЕТКОВА – старши учител по математика в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян – за дългогодишната`и високопрофесионална и успешна педагогическа работа, отличаваща се с новаторски дух и изграждаща у децата умения за усвояване учебното съдържание, за работа в екип, за критично мислене и зачитане на индивидуалността, за много добрите резултати на учениците`и на националното външно оценяване – VІІ клас, за спечелените от нейни ученици награди в олимпиади и състезания на общинско и областно ниво.

  8. ПЕТЯ ГЕОРГИЕВА КРЪСТАНОВА – старши учител по български език и литература в ГПЧЕ „Иван Вазов” – гр. Смолян – за цялостната `и дейност в областта на образованието, за успешното прилагане на разнообразни образователни стратегии, методи и техники за преподаване и мотивиране на учениците, специализирани в СУ „Климент Охридски” по темата „Жанрът – ключ към интерпретацията на литературната творба”, за организирането на Националното състезание на Сдружението на учителите-филолози „Любословие” в Гимназията, за изключителния принос за обогатяване на живота и традициите на училището – тя е автор на училищния химн, за спечелените от учениците `и литературни конкурси и участия в национални художествени изяви.

  9. ПАВЛИНА ПЕТРОВА МЕЛЕМОВА – старши учител по математика в ПМГ „Васил Левски” – гр. Смолян, Председател на Съюза на математиците в България – секция Смолян – за дългогодишната и всеотдайна работа, постигаща отлични резултати в обучението на учениците, които след гимназията завършват престижни университети в страната и чужбина, за новаторството в сферата на математическата лингвистика и класирането на нейни ученици на национален кръг на олимпиада по математическа лингвистика, за активаната дейност по организирането на многобройни математически състезания.

  10. Инж. МАРИЯ ГАВРАИЛОВА ДОЙЧИНСКА – старши учител по професионална подготовка в ПГТТ „Христо Ботев” – гр. Смолян – за прилагане на нови технологии в обучението, за постигнати отлични резултати в изявите на учениците по приложна електроника, програмиране и WEB-дизайн, за успешната`и работа по редица проекти от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, в основата на някои от които, като „Ученически практики” и „Нова възможност за моето бъдеще”, стои именно тя, за положения неуморен труд и вещо ръководство за представянето и класирането на ученици от ПГТТ като национални първенци в състезанието „Мога и зная как”.

  11. СТЕФКА ГЕОРГИЕВА МИХАЛЕВСКА – магистър-физик в Общинско предприятие „Национална астрономическа обсерватория и Планетариум” – гр. Смолян – за 33-годишна успешна работа в Планетариума, за авторството на учебни и популярни програми в Звездна зала, за значим принос в подготовката на ученици за участие в олимпиади по астрономия, за спечелени от нейни кръжочници призови места в национални и международни конкурси по астрономия „Ловци на небесни съкровища” и „Хвани звезда”.

  12. Доц. д-р ЦОНКА АТАНАСОВА ОДЖАКОВА – директор на Опитна станция по животновъдство и земеделие Смолян – учен с високи постижения в областта на овцевъдството и преработката на мляко, под чието ръководство институцията, единствена в системата, е с положителни финансови резултати от приложната си дейност през последните две години, с принос за успешното международно сътрудничество на колегията от Съюза на учените в България – Клон Смолян.

  13. РУМЕН ДИМИТРОВ НАЙДЕНОВ – художник, преподавател по рисуване и живопис в Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян – за дългогодишна творческа и педагогическа работа в сферата на художественото образование, учител и вдъхновител на поколения ученици от основаване на училището до днес, творец с богата биография, автор на самостоятелни изложби и многобройни участия в общи и групови изложби, за ценния му принос в областта на монументалното изкуство – реализация на авторски проекти (мозайка и сграфито) в обществени сгради на Смолян и по повод неговата 70-годишнина.

  14. АТАНАС КИРИЛОВ КИРЯКОВ – дългогодишен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян – щатен фотограф и уредник в отдел „Археология” и „Фондове”, автор на уникална за страната авторска разработка на автоматизирана музейна информационна система, с широко приложение във всички музейни дейности, получила национално признание в музейните и академичните среди.

  15. РОСИЦА НИКОЛОВА ПАЛИЙСКА – художник с богата творческа биография и изяви в областта на кавалетната и монументалната живопис, керамиката и илюстрацията, със самостоятелни изложби и многобройни участия в колективни и общи изложби, дългогодишен педагог – преподавател в Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян, и СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Смолян, по повод нейна кръгла годишнина.

  16. НАДЯ ВЛАДИМИРОВА СТОЯНОВА– дългогодишен читалищен секретар на Народно читалище „България-1937” – с. Могилица, който в продължение на 34 години съзнателно и неуморно работи за съхраняване и популяризиране на местните традиции, обичаи и фолклорно богатство, прилага иновативен подход в разнообразната читалищна дейност с чувство за мисия и с творчески дух.

  17. ТОДОР МАРКОВ ТОДОРОВ – професионален музикант-гайдар с богат репертоар, майстор на гайди, преподавател в гайдарски школи и ръководител на оркестър „100 каба гайди” при НЧ “Орфееви гори-1870” – Райково – за дългогодишния му творчески труд и усилия, благодарение на които оркестърът печели престижни отличия и награди от национални и международни фестивали, става притежател на “Златен печат” за европейски мениджмънт в културата и носител на званието Почетен член на „Съвета на европейската научна и културна общност” и по повод 50-годишнината му.

  18. ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА ГЕОРГИЕВА – кореспондент на БТА в Смолян, дългогодишен професионален журналист, утвърден и доказан творец, който умело и с вещина отразява в централните и местни медии живота и проблемите на Смолян и региона в цялостен аспект.

  19. ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ПАВЛОВА – дългогодишен журналист във вестник „Отзвук” – за активна журналистическа дейност, отразяваща най-вече събития, свързани със съда, прокуратурата, полицията, екологията и горите, носител на награда на Съюза на юристите в България за обективно отразяване на съдебната система.

  20. ЦВЕТАН СЛАВОВ МАДЖАРОВ – емблематичен за Смолян фотограф, тясно свързан с дейността на Клуба на дейците на културата – за активна творческа дейност, за многобройните му изяви от публичен характер, за активното му сътрудничество със съществуващите в региона вестници и списания, както и с проявите на Община Смолян. Човек с неповторима съдба, изложен на ежедневна проява на стоицизъм и върховно напрежение на духа.

Годишните награди имат парично изражение в размер на 200 лв. и са съпроводени със Значката на град Смолян.

Вирни се горе