20 просветни и културни дейци получават Годишната награда на община Смолян

20 просветни и  културни дейци получават Годишната награда  на община Смолян

20 просветни и културни дейци получават Годишната награда на община Смолян

Във връзка с 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и на основание Правилника за отличията на община Смолян, за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката с Годишната награда на Община Смолян за 2015 г., със Заповед № 936 от 19.05.2015 г. на кмета на община Смолян Николай Мелемов, се отличават:

  1. РАДОСТИНА АНГЕЛОВА КИРИЛОВА – главен учител в ЦДГ №1 „Слънце” – гр. Смолян – за постигнати отлични резултати в учебната и методическата работа чрез прилагането на индивидуален подход към децата в планирани дейности по центрове, за новаторство и множество публикации в списания и сборници, последни от които са доклад и презентация в Международен форум „Класика и иновации в предучилищната педагогическа практика”.

  2. СИЙКА АНГЕЛОВА ГЕГОВА – старши учител в ОДЗ №3 „Родопчанче” – гр. Смолян – за високи резултати в работата по внедряване на оригинални педагогически технологии на преподаване, за реализирани европейски проекти в детската градина, както и на проекти под формата на Детски академии, като Екоакадемия „Земята е една за всички”.

  3. ЕМИЛИЯ ЕМИЛОВА САКАЛИЕВА – старши начален учител в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Смолян – за добрите резултати, постигнати в прилагането на иновативни методи на обучение, и като базов учител към Филиала на ПУ „Пайсий Хилендарски” в Смолян, за успешна работа с талантливи и изоставащи ученици, както и деца в неравностойно положение, за постигнати високи резултати на нейни възпитаници в състезания.

  4. СИЛВИЯ КИРИЛОВА ЧЕШМЕДЖИЕВА – старши учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян – за цялостната `и дългогодишна работа като спортен педагог и базов учител към ПУ „Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян, за прилагане на съвременни методи в учебно-тренировъчната дейност, за всеотдайна работа с деца със специални образователни потребности, с които активно се включва в регионалните игри на „Спешъл Олимпикс – България”.

  5. МАРИАНА ОГНЯНОВА ЧАУШЕВА – старши учител по обществени науки в ОУ „Стою Шишков” – с. Търън – за постигнати отлични резултати от учениците `и от начален и прогимназиален етап в националното външно оценяване, за извършените съвместно с учениците краеведчески изследвания за Стою Шишков като ръководител на клуб „Съхрани българското”, за осъществения под нейно ръководство проект „Европейските ценности през погледа на детето”.

  6. СТЕФКА АНАСТАСОВА ПЕЕВСКА – старши учител в ОУ „Н. Й. Вапцаров” – с. Широка лъка – за утвърждаването `и като учител-новатор, прилагащ интерактивните методи на преподаване по пет учебни предмета, с лични заслуги за добре уредените кабинети по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, за значимия `и принос като координатор за подготовката и постигнатите високи резултати в училищните дейности по програмите „Екоучилища” и „Учим за гората”.

  7. МАРИН ДИМОВ МИРЧЕВ – старши учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян – за високопрофесионална, научна и методическа педагогическа работа за провокиране интереса на учениците към системни занимания със спорт и желанието им за участие в общински, областни и републикански състезания, за спечелените от неговите ученици призови места във всички състезания, в които участват отбори на училището.

  8. ИРЕН ГОРАНОВА СТАЙКОВА – старши учител по математика в ПМГ „Васил Левски” – гр. Смолян – за всеотдайната `и работа, постигаща отлични резултати в обучението на учениците, които заемат призови места в общински и областни математически състезания – двама от тях са класирани за национален кръг на състезание по елементарна математика към СУ „Св. Климент Охридски”, а ученикът Мартин Пацов е удостоен с наградата „Най-добър млад математик” на Регионално сдружение на Научно-техническите съюзи в България.

  9. ГАЛИНА МИТКОВА АНГЕЛОВА – старши учител по английски език в ГПЧЕ „Иван Вазов” – гр. Смолян – за цялостната `и дейност в областта на образованието, за успешното прилагане на разнообразни иновативни методи и техники за обучение, които водят до отлични резултати на възпитаниците `и, за активното `и участие във формите за квалификация и обмен на опит между преподавателите-ментори и помощник-учителите в рамките на летния Фулбрайтов институт, многократен носител на престижното училищно звание, присъждано от учениците, „На учителая с любов”.

  10. ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ КОНДАКЛИЕВ – учител по спортни танци в Обединен детски комплекс – гр.Смолян – за дългогодишната и всеотдайна работа за изграждане у децата и младите хора на естетически усет към красивото, за физическото и нравственото им възпитание, за постигнати значими резултати в множество републикански и международни турнири по спортни танци, за творчески постижения при участие в концертни изяви на негови възпитаници, както от групите на ОДК, така и от създадения от него първи и единствен до днес в Смолянска област лицензиран клуб по спортни танци „Фен-85”.

  11. Доц. д-р МАРИЯ СТОЯНОВА ПЕТРОВА – филолог, дългогодишен преподавател, ръководител катедра и зам. директор по научноизследователската работа в Учителски институт „Дичо Петров”, понастоящем преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски” и Филиала му в Смолян – учен с високи постижения в областта на езика (социолингвистика, текстолингвистика, ономастика), на езиковото и литературното обучение, автор и съавтор на 6 монографии и над 80 статии в наши и чужди научни издания, последната от които „Селищните имена в Смолянско” е от тази година, с принос към висшето образование като административен ръководител и лектор по съвременен български език в университета „Мария Склодовска-Кюри” – Люблин, Полша, и в Тракийския университет в Комотини, Гърция.

  12. ДИМИТЪР ТОДОРОВ ДИМИТРОВ – актьор в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян от 1975 г. – за изиграните над 90 роли, по-важните от които са: Еднокракия в „Навън пред вратата“ от Волфганг Борхерт; Корчаев в „И най-мъдрият си е малко прост“ от А. Н. Островски; Гечо във „Великденско вино“ на Константин Илиев; Хенри в „Камината“ на Маргарит Минков; Димитър в „Забравените от небето“ по Екатерина Томова; Петручио в „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир“; Нягул в „Албена“ на Йовков; Мич в „Трамвай желание“ на Тенеси Уйлямс; Пророк Илайджа в „Последният евреин“ на Джаред Стейн; Тихол в „Майстори“ на Рачо Стоянов; Иван Селямсъзът в „Чичовци“ по повестта на Иван Вазов и за реализацията на спектакъла „Овньо льо, вакъл каматан“ по едноименната книга на Тодор Коруев.

  13. ДАМЯН НИКОЛОВ ДАМЯНОВ – дългогодишен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, завеждащ отдел „Археология” – за осъществените множество археологически проучвания на територията на областта, включително и на Община Смолян: „Манастирски комплекс” в м. Могилата, Късноантична и средновековна крепост в м. Турлук; Надгробни могили в м. Друболова могила – и трите обекта край Смолян, Пещерите „Типицето” край с. Бориково и „Улея” при с. Могилица, Тракийска крепост в м. Градището край Гела, Късноантична и средновековна крепост при с. Кошница, Надгробна могила в м. Харамлицкото край с. Момчиловци и др., за участието му в редица европейски проекти по консервация, реставрация, социализация и популяризиране на недвижими културни ценности, за авторството на музейни археологически изложби и на многобройни научни публикации в специализирани български и чуждестранни издания.

  14. ИЛИЯ МАНОЛОВ КИСЬОВ – художник-реставратор в Художествена галерия – Смолян с 20-годишен богат опит в консервирането и реставрирането на картини, икони, стенописи, резба, камък и хартия – за професионалната му работа за поддържане в добро състояние на художествения фонд на галерията, за реставрираните множество стенописи и олтарни икони в църквите в Смолян, Райково, Устово, с. Широка лъка, с. Средногорци, за извършената цялостна реставрация на храма „Св. Атанасий Велики“ – гр. Чепеларе, паметник на културата с национално значение.

  15. МАРИЯ КОСТАДИНОВА МАРКОВСКА – дългогодишен изявен преподавател по музика, базов учител с І клас квалификация и методист в Регионален инспекторат по образованието – Смолян, учител по пиано в Детска музикална школа при НЧ „Христо Ботев-1871” – Смолян – за дългогодишния `и творчески труд и усилия за музикалната подготовка на хиляди деца и младежи от нашия град, за подготвените десетки класови и самостоятелни концерти на изявени ученици, печелили високи отличия на национални конкурси, част от тях поели професионалния път на музиката, по случай нейна кръгла годишнина и 50 години творческа дейност.

  16. ЗЛАТКА НИКОЛОВА КИСОВА – изявен читалищен деятел и секретар на НЧ „Светлина-1925“ – с. Момчиловци – за над 20-годишна ентусиазирана работа за съхраняване и популяризиране на местните традиции и фолклорното богатство, за прилагането на творчески подход в разнообразната читалищна дейност, за творчески постижение като самодеец във фолклорна група „Светлина“, с която печели престижни национални и международни награди.

  17. СТОИЛ СТОЯНОВ КАЛФОВ – ярък читалищен деятел и самодеец в НЧ „Екзарх Стефан-1872“ – с. Широка лъка – за дългогодишната му читалищна дейност като председател на читалището в продължение на 25 години, като член на читалищното настоятелство понастоящем, като дългогодишен ръководител на кукерския състав в селото, възродил празника „Песпонеделник”, с който Широка лъка става член на Федерацията на европейските карнавални градове, като голям радетел на българската култура и пазител на здравите местни традиции.

  18. АНГЕЛ СТЕФАНОВ ШЕЕВ – талантлив сатирик, активен участник в местния литературен живот и дългогодишен член на Дружество на Съюза на българските писатели – Смолян – за модерното тълкуване на родопския диалект, за талантливото изследване и пресъздаване на народните умотворения в съвременни литературни форми, за авторството на няколко книги, последната от които – „Усмивки и въздишки”, се радва на голям успех и претърпя няколко издания., за ясната гражданска позиция по проблемите на образованието и културата, споделяна в местния, националния печат и в националния ефир.

  19. ГЕОРГИ НИКОЛОВ УЗУНОВ – главен редактор на в. „Родопи вест”, дългогодишен журналист с ярко публицистично присъствие в регионалните и национални медии, дългогодишен член на националното ръководство на Съюза на българските журналисти – за високи творчески постижения в професионалната му биография на журналист, издател и главен редактор в различни медии, отстояващ каузата на журналистиката като коректив и „четвърта власт” и като един от инициаторите и радетелите за възстановяване на демократичния печат в Родопите.

  20. СИЙКА КИРОВА КАРТАЛОВА – СУРКОВА – кореспондент на вестник „Преса” за Смолян, журналист с 16-годишен журналистически стаж последователно в телевизия „Фотон-К”, вестник „Родопски вести”, радио „Смолян” и „Новият глас” – за високопрофесионалната `и журналистическа работа, за многобройните авторски материали по обществено значими теми за община Смолян и областта, за активното отразяване на живота и проблемите в региона.

Годишните награди имат парично изражение в размер на 200 лв. и са съпроводени със Значката на град Смолян.

Вирни се горе