20-октомври е ден на интелигентната енергия

20-октомври  е ден на интелигентната енергия

През 2008 год. Община Смолян е избрана за пилотна община по Проекта MODEL. Подписан е и Меморандум, с който декларираме, че се присъединяваме към проекта MODEL и че ще станем Модели за своите жители и местните власти, с начина по който работим за устойчивото използване на енергията. Също така имаме ангажимент да организираме един път годишно общински дни на интелигентната енергия, за да информираме жителите за устойчивото използване на енергията.

От Меморандума: “Общините притежават силата и възможностите да станат МОДЕЛ за всички, които живеят и работят на тяхната територия. Общините могат да допринесат за създаването на по-добри условия за работа и живот на своите жители.”

Днешният Ден на интелигентната енергия в Община Смолян е посветен на приключването на проекта за уличното осветление, финансиран от фонд Козлодуй.

С реализацията на проекта са постигнати главните цели и задачи, а именно:

  • уличното осветление е в съответствие с новите Европейски норми за улично осветление;

  • за намаляване на консумацията на електроенергия са използвани натриеви лампи с високо налягане;

  • при проектирането са оптимизирани възможните геометрични показатели на осветителните уредби;

  • новите осветители са с подходящо светло-разпределение, висок к.п.д., висока степен на защита.

Община Смолян вече може да се похвали с първата в България 100% цифрова система за управление на уличното и парковото осветление. Системата е базирана върху елементи, изцяло произведени в Европа и е изключително иновативна по своя характер и възможности. ADDAX Smart Light /Адакс смарт лайт/ е принципно нова система за управление на външно осветление, която е изпълнена на основата на съвременни оригинални хай-тек технологии, съответстващи на съвременните тенденции в тази област и имаща добри перспективи за развитие. Системата е с възможности да обхване всички населени места на Общината.

Вирни се горе