175 км пътища в община Смолян са в лошо състояние

175 км пътища в община Смолян са в лошо състояние

175 км пътища в община Смолян са в лошо състояние. Това пише в отговор на въпрос от народният представител Дора Янкова относно състоянието на пътната мрежа в община Смолян към министъра на МРРБ Петя Аврамова.

Дължината на пътната мрежа на територията на община Смолян е 438 км, от които 181 км републикански и 257 км общински пътища. Съгласно чл. 19, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за пътищата републиканската мрежа се управлява от Агенция „Пътна инфраструктура“, а общинската – от кмета на съответната община, в случая община Смолян.

На територията на община Смолян републиканските пътища са 11 броя – един второкласен, а останалите 10 – третокласни. Съгласно годишния отчет за 2019 г., който Агенцията изготви за Националния статически институт, тяхното състояние е следното:

в добро – 82 км;

в средно – 39,8 км;

в лошо – 59 км.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ежегодно възлага дейности по ремонт и поддържане на републиканските пътища в областта. През годините са изпълнявани редица проекти както със средства от държавния бюджет, така и с европейско финансиране.

През 2020 г. завърши рехабилитацията на 27,2 км от път III-866 Смолян – Стойките – Широка лъка (Лот 24), преминаващ през територията на община Смолян, на обща стойност 27,9 млн. лв., финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Лот 24 обхваща два участъка. Положена е нова асфалтова настилка, извършени са укрепителни дейности, декоративни и джоб стени, полагане на високоякостна стоманена мрежа на 21 000 кв. м.

Към настоящия момент в процес на подготовка и скорошна реализация са и други обекти от републиканската пътна мрежа на територията на общината. По линия на програма „Текущ ремонт и поддържане“ предстои превантивен ремонт на път ІІІ-863 Соколовци – Момчиловци – Славейно – Петково – Малка Арда – Баните – Стояново – п.к. Стояново; Трайно укрепване на активизирал се свлачищно-срутищен процес, засягащ републикански път II-86 Соколовци – Смолян – Средногорци и др.

Съгласно Закона за пътищата знаете, че общините имат задължения за поддържането и ремонта на общинските пътища.

С Решение на Министерския съвет на територията на община Смолян са утвърдени 51 общински пътя:

в добро експлоатационно състояние са 8,4 км,

в задоволително – 17,2 км,

в незадоволително – 56,1 км, и

в лошо – 175,2 км.

Във връзка с втория Ви въпрос по отношение на доизграждане и рехабилитация на общинския път SML 2240/III-866/ Смолян – Мугла Ви информирам, че подробна информация бихте могли да получите от Община Смолян. В Министерството на регионалното развитие и благоустройство не е постъпвало искане за конкретната пътна артерия.

В допълнение Ви уведомявам, че по линия на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет през 2018 г. на общината са предоставени финансови средства в размер на 600 000 лв. за възстановяване на общински път SML 2240/ІІІ-866/ Смолян – Мугла от км 1+300 до км 3+300. Общините директно изпращат своите искания към нея и МРРБ няма отношение и информация към такива за този общински път, се посочва в писмото до депутатът от БСП Дора Янкова.

https://www.mrrb.bg/bg/otgovor-na-ministur-avramova-na-vupros-ot-dora-yankova- otnosno- ukrepvane-na-svlachisteto-na-durjavniya-put-smolyan-madan/

Вирни се горе