142 години с любов към Отечеството

142 години с любов към Отечеството

„Помним Рада, не ще забравим Бойчо, нито Боримечката , как славно в април на 1876 година, основаха мрежа от бетонни стени, която започна от Копривщица, през Панагюрище, огради и Перущица, за да няма сломени, победени, пленени…Не бе важна числеността, а стремежът към свобода!“ Така Кметът на община Девин – Здравко Иванов, приветства жители, гости и участници в Празничната програма по случай 3-ти март- Националния ден на България! „Те достойно продължиха делото на Дякона, Васил Левски!“- добави Иванов, като подчерта най- важната обединяваща кауза за един народ – любовта към Отечеството!

Ученици от Детски комплекс „Силивряк“- гр. Девин, поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. Те, заедно с ръководството на община Девин, почетоха паметта на героите, загинали за свободата на България, с дълбок поклон. Сред официалните гости на събитието бяха Кметът на община Девин- Здравко Иванов, Заместник- кметът – Дияна Чаушева, Заместник- кметът- Николай Юруков, Председателят на Общински съвет- Наташа Василева, Капка Бешева – Директор отдел „Европейски фондове и програми, туризъм и хуманитарни дейности“ и др. Деца от ДГ „ Изворче“ , с ръководители Сабина Исаева и Софка Сюлемезова, от група „Мечо Пух“, изпълниха с патос и родолюбие, емблематичните песни „Високи, сини планини“, „България“ и стихотворението от Патриарха на българската литература- Иван Вазов – „Аз съм българче“.

Към палитрата на патриотизъм и радост, децата от ДГ „Здравец“ с ръководители Анита Звездова и Ангелина Кукунджиева от група „Пчелица“ , започнаха с „Марш, Велик е нашият войник“, „Кажи, горо“ и завършиха своите изпълнения с „Оттук започва България“. За да усетим величието и несломеността на една безсмърна епоха, Миглена Бекриева изпълни песента за Райна Попгеоргиева – жената с лъвско сърце, символ на смелост, вярност и непреклонност пред врага „безверни“.

За да ни пренесат назад във времето, учениците от Детски комплекс „Силивряк“ с ръководител Минка Мартинова, представиха историческа възстановка и Легендата за хан Кубрат и неговия завет за единство: „Заедно сме непобедими!“ Така през величието на Българския фолклорен танц, който „танцува“ сам за себе си и своето време…, та до звуците на Родопската каба гайда, която „говори“ с песен , история и душа. Така завърши празничната програма, под звуците на Гайдарска сюита, която ще ни напомня за славата ни вечна и за Българската свобода!

Вирни се горе