130 души от община Смолян остават без работа, орязаха програма

130 души от община Смолян остават без работа, орязаха програма

130 души от община Смолян са вън от Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” /ОСПОЗ/. Те бяха заети в аварийни дейности. Директорът на Бюрото по труда в областния град Замфир Копчев уведомява с писмо №628 от 27 февруари т.г. кмета Николай Мелемов, че във връзка с реализацията на програмата от 1 март т.г. бройката се редуцира на 150 човека. До момента по тази програма в община Смолян работиха 280 човека, уточни секретарят Момчил Николов.

Посоченият от Копчев мотив е, че определянето на продължаващите през този месец работни места в аварийните дейности е извършено на база равнище на безработица към 31 януари т.г. за всяка община, съотнесено към средното за страната равнище на безработица към същата дата.

Освен че хората имаха препитание, дейностите, които извършваха бяха свързани с почистване коритата на реките. През декември м.г. наетите по тази програма събраха 221 кубика върбови дърва. Община Смолян ги разпредели и достави на пенсионерски клубове, детски градини и граждани в затруднено социално положение. Така наречените „аварийни групи” изпълняват дейности по предотвратяване и преодоляване на последствия от природни бедствия в есенно-зимни условия.

Вирни се горе