13 нападения на мечки за месец в Смолянско

 13 нападения на мечки за месец в Смолянско

13 мечи нападения над селскостопанско имущество и домашни животни са регистрирани за последния месец в Смолянско. Това сочат данните на Регионалната инспекция по околна среда и водите за септември. Най-много посегателства от защитените животни са регистрирани на територията на община Баните, където периодично мечка е нападала животни в Давидково, Сливка и четири пъти в Дебеляново.

В община Смолян също има доста нападения. По едно е имало в селата Бостина, Полковник Серафимово и Букаците, като три пъти мечка е нападала овце в района на с. Сивино. Там е и един от най-фрапиращите случаи, като при един от тях, дивият звяр се е промъкнал в рамките на селото, успял да пробие оградата на частен дом и отмъкнал овца от обора на стопаните и я замъкнал на 100 метра от плевнята.

Другото нападение в Сивино е било в кошара с около 500 овце, но там успяла да закачи само едно животно. Отново див звяр е нападнал и в чепеларското село Малево. При проверките извършени от Групата за бързо реагиране, към РИОСВ – Смолян е установено по категоричен начин, че щетите са нанесени от кафява мечка.

Вирни се горе