110 дка ще бъдат залесени тази пролет на територията на РДГ–Смолян

110 дка ще бъдат залесени тази пролет на територията на РДГ–Смолян

През пролетта на 2012 г. е предвидено да се залесят 110 дка на територията на РДГ- Смолян, съобщиха от дирекцията. Залесяването ще се извърши от Държавните горски стопанства, в държавни горски територии, засегнати от пожари и върху невъзобновени голини. Ще се използват семенищни фиданки главно от бял и черен бор. РДГ ще осъществява контрола върху качественото и навременно изпълнение на залегналите в Технологичните планове за залесяване мероприятия.

В духа на тенденцията в съвременното лесовъдство през последните години обема на залесяването чувствително намалява за сметка на възобновяването по естествен начин. Природните и климатичните условия на територията на РДГ -Смолян способстват благоприятно върху процесите на естественото възобновяване.

Това дава основание на лесовъдите от нашия район да следват природните процеси и без да се правят големи разходи за залесяване в условията на криза, да се гарантира запазване на биологичното разнообразие и устойчивост на горите. В Закона за горите е дадена възможността собствениците да извършват залесяване на горски територии, засегнати от природни бедствия, след изчакване на седемгодишен период за естествено възобновяване.

Вирни се горе