11 години от откриването на ГКПП Златоград – Термес – Ксанти

11 години от откриването на ГКПП Златоград – Термес – Ксанти

С тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване, отслужен в параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена” от отец Виктор, се отбелязаха единадесет години от официалното откриване на четвъртата пресечна точка между България и Гърция. На мероприятието присъстваха Председателят на Общински съвет Златоград г-н Емил Хумчев и директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ гр. Смолян – комисар Стоян Мандажиев.

В приветствието си към присъстващите, Кметът на Община Златоград Мирослав Янчев изрази радостта си, че за единадесета поредна година имаме възможността да бъдем заедно при отслужването на благодарствената молитва и молебен за безаварийно пътуване през пункта. ГКПП Златоград – Термес – Ксанти изигра изключително важна роля между 370 километровата ивица между Гоце Делчев и Свиленград. Първото КПП, което беше открито, беше Златоградското. Изказа огромни благодарности на всички, които са оказали помощ и подкрепа в осъществяването на идеята за пункт в Златоград, който да прави връзка със съседна Република Гърция. Функционирането на контролно-пропускателния пункт с южната ни съседка благоприятства за развитието не само на местната икономика, а и за икономиката на цяла Южна България и целия родопски регион. Това дава тласък и в развитието на българо-гръцките взаимоотношения.

През изминалата 2020 година, заради пандемията от коронавирус, през ГКПП Златоград – Термес – Ксанти са преминали 16 000 моторни превозни средства и приблизително 35 000 лица. В края на месец март пункта беше затворен за преминаване!

От началото през 2010 г. до сега са преминали над 1 400 000 моторни превозни средства и близо 4 400 000 пътници.

Вирни се горе