102 години свобода за Родопите, духът на полк. Серафимов отново слезе над Смолян

102 години свобода за Родопите,  духът на полк. Серафимов отново слезе над Смолян

Да сведем глави пред героичния подвиг в името на единна България, пред твърдостта и себеотрицанието на гордите родопчани, призова премиерът проф. Близнашки

Стотици жители и гости на Смолян се стекоха на новия център за честванията на 102 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски батальон. „Великото време ражда велики герои. Днес отдаваме почит към една битка, която знаем и помним като най-значима за Родопите. Победата на връх Средногорец, извоювана на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, присъединява Родопите към Майка България! За нас тази битка е мярка за подвиг в името на Родината. Всяка година на 21 октомври духът на един български пълководец слиза над Смолян. Полковник Владимир Серафимов е почитан като Освободителят на Родопите, а връх Средногорец е наречен Родопската Шипка”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. Той посочи, че на зарята -проверка тази вечер се покланяме пред героите, които се врекоха на родопската свобода. 96 български войни оставиха костите си в прегръдката на родопската земя. „Ние винаги ще помним тяхната саможертва в името на свободата на Отечеството. Ще помним завета им – да бъдем единни в името на майка България!”, обяви още градоначалникът и честити на всички 102 години Свобода за Родопите.

Гост на тържествата беше премиерът проф.Георги Близнашки , който присъства на тържествената заря-проверка. „Днес, повече от век след „Родопската Шипка“, тези събития трябва отново да ни склонят към размисъл на какво сме способни като българи, за да бъдем единни и непреклонни, когато сме си поставили общонационална цел. За родопчани дните на свободата настъпват 34 години след Освобождението на Родината, а дотогава Родопите остават в пределите на Османската империя. Когато се покланяме пред подвига на българския войник, винаги трябва да помним и още нещо, което често забравяме – победата е освободителна, но не по-малко важен е начинът, по който е постигната. Искам да напомня за онзи морал на българския войник, който в победния си устрем постигна защитата на населението на Родопите, без значение на неговия етнос и на религията, която изповядва”, каза в тържественото си слово проф.Близнашки. Той допълни, че родопската епопея е освободителна за българската нация, но и високо морална победа на българския дух и пример, който трябва да ни вдъхновява , когато някои смятат, че в политически противоборства и погълнати от ежедневните си грижи сме загубили изконни свои ценности. „Убеден съм, скъпи сънародници, че това не е така и дълбоко вярвам, че толерантността и разбирателството са пътят към единението ни като народ и като горда европейска нация! „ , обяви премиерът. „Вие, родопчани, помните и знаете. Победата в Средните Родопи беше извоювана от двама български полковници и техните воини – полковник Владимир Серафимов и полковник Димитър Бошнаков. За да се стигне до победоносната битка на връх Кавгаджик огромна е заслугата и на местното население, което посреща българския войник като освободител и всеотдайно му помага в справедливото дело. Единството във волята и в усилията стои в основата на всяка победа. Нека се поучим отново и нека помним примера на родопчани и техния непримирим стремеж към свобода и несломима привързаност към българщината. Нека сведем глави пред героичния подвиг в името на единна България, пред твърдостта и себеотрицанието на гордите родопчани! Дълбок поклон пред светостта на делото им”, каза в края на тържественото си слово проф. Близнашки и честити празника на родопчани. След това небето над Смолян се озари от тържествената заря.

Официални гости на празниците бяха още депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Димитър Кръстанов, председателят на Общинския съвет Филип Топов, архимандрит Висарион, общински съветници, общинското ръководство, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров и др. Преди тържествената заря- проверка за доброто празнично настроение на смолянчани се погрижиха ансамбъл „Българе” и ФА „Родопа”, които изнесоха концерт в Театъра. По-рано през деня, смолянчани се поклониха и пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян, където бяха поднесени венци и цветя.

Вирни се горе