10-метрова баница подготвя кметицата на Давидково за Коледа

10-метрова баница подготвя кметицата на Давидково за Коледа

От седем-осем години насам жителите на родопското село Давидково в община Баните посрещат Коледа заедно. „В организацията на празника се включваме всички – децата изработват сурвачки и сувенири, от кметството правим календарчета, дарители ни предоставят чай и вино, а аз, като домакин на селото, приготвям десетметрова баница, за да има за всички”, каза кметицата Севда Чолакова. Най-забавно е, разбира се, за децата, които посрещат Дядо Коледа на площада. Ако няма сняг, той пристига с каруца, пълна с подаръци, които бабите и дядовците подготвят за своите внуци. Програмата за празника се изготвя съвместно от училището, читалището и кметството. „Чудеса правят учителите в малките населени места с това, което разполагат като ресурс”, каза още кетицата. Тази Коледа Севда Чолакова се надява селото да има още един повод за празнуване, а именно откриване на обновеното читалище, което бе ремонтирано по проект. „Читалището е спряно от експлоатация от около 25 години. А не може едно село с история, каквото е Давидково, да си няма Културен дом”, добави Чолакова. Като потвърждение на думите си тя посочи, че училището в Давидково е от далечната 1880, като разрещение за него жителите на селото са получили от султана.

Читалището е построено през 1927 година и въпреки че не функционира, давидковци се славят със своята самодейност. Смесената група непрекъснато печели награди от много конкурси и фестивали. „Давидково заслужава да има свой Културен дом и съм убедена, че ще се напълни с живот”, заяви Севда Чолакова.

За откриването на обновената сграда кметицата иска да покани всички, които от малки са се изявявали на сцената на това читалище, бивши ръководители на самодейни състави, бивши членове, всички, които са помагали.

В село Давидково живеят около 700 човека. Децата в детската градина са между 15-18, в училището – около 40 деца.

„Това е едно прекрасно място за живеене и ако има препитание, то много млади хора биха останали тук. Тогава и училищет, и детската градина биха се напълнили. Мисля, че и държавата и правителствата са длъжници на моето село”, категорична беше Чолакова.

Отново по проект в Давидково е направена и детска площадка, подобрява се и инфраструктурата, като са асфалтирани няколко вътрешни улици.

Вирни се горе