10 километра път е в ремонт вече 30 години

10 километра път е в ремонт вече 30 години

През зимата хората от с. Сивино копаят и опесъчават заледените участъци на ръка

10 километра път е в ремонт вече 30 години. И все така непроходим. Черен път с огромни дупки по него. Кал, лед и на места изронен чакъл. Така изглежда единственият път до смолянското село Сивино, съобщи Нова ТВ. Тук живеят 160 души. Кметът разказва 30-годишната история на ремонта на пътя.

„Днес слагаш две лопати чакъл, опесъчаваш, а утре го няма. Самата поддръжка на пътя е на трудови начала. Обявяваме си ден, събираме се пълним дупки”, обясянва Бойко Даракчиев, кмет на с. Сивино.

През зимата положението спасяват работници на временна заетост – копаят и опесъчават заледените участъци на ръка.

„Безхаберие. Никой не го е грижа за жителите на с. Сивино. Ходим на работа с колата всеки ден няколко пъти, даже се стигаше до удряне на резервоара, лепихме го няколко пъти, сега пак е протекъл. Много е трудно. Освен това всеки ден пътува и училищен автобус, който извозва деца и това е опасно”, на мнение е Карамфилка Шопова.

89-годишният дядо Хасан чака асфалта трето десетилетие.

„Очакваме винаги, дано тази година, дано тази власт, дано онази власт да ни свърши работа, обаче досега все сме останали с очакване. Ако имаш някаква услуга да ти се свърши, било за лекарства или да се транспортира някъв болен човек и като чуят, че има черен път и всеки се отказва”, споделя Хасан Имамов.

През последните три години от община Смолян успели да положат чакъл на едва 650 метра от пътя до селото. А проект за асфалтиране има от далечната 1984 година. За абсурда питаме заместник-кмета на Община Смолян. “Сивино не е единственото населено място, до което няма асфалт. Най-големият проблем е, че общината не може да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, защото на хартия е с 2000 души над лимита”.

Вирни се горе