Община Смолян ще отбележи 90-годишнината на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги

Община Смолян ще отбележи 90-годишнината на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги

С редица прояви на 7 и 8 октомври т.г. община Смолян ще отбележи 90-годишнината на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги. В честванията ще вземат участие посланикът на Унгария в България Андраш Клейн, д-р Тамаш Гергей Кучера, главен секретар на Унгарската академия по изкуствата, Тамаш Карпати, заместник генерален директор на Институт Балаши, Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт, Янош Сентмартони председател на Съюза на унгарските писатели, д-р Тошо Дончев, член на Съюза на унгарските писатели, член на Съюза на българските писатели и бивш директор на Унгарския културен институт, Андраш Наги, син на поета Ласло Наги, представители от побратимения на Смолян унгарски град Кишпещ и др.

Официалната делегация ще бъде посрещната на 7 октомври от 14.00 часа в община Смолян от вр.и.д. кмет инж.Мариана Цекова. Тогава е предвидена и пресконференция със смолянските медии.

От 15.00 часа пред Регионална библиотека „Николай Вранчев” ще бъде открит бюст-паметник на Ласло Наги, а от 16.00 часа в Музея ще бъде открита и изложба в негова памет. В Музея от 18.00 часа ще бъде представена книгата на Ласло Наги „Не обяснявай чудесата – чудодействай”. Предвидена е и фолклорна програма на Кишпещ, Валя Балканска и Петър Янев, ФА „Родопа”, ученически рецитал по стихове на унгарския поет. На 8 октомври от 10.00 часа в Къщата -музей „Ласло Наги” ще бъдат поднесени венци пред барелефа на поета.

Вирни се горе