Община Смолян иска нови 10 млн. лева заем

Община Смолян иска нови 10 млн. лева заем

Община Смолян има намерение да вземе нов заем в размер на 10 млн. лева. В тази връзка, днес кметът на Община Смолян предлага за публично обсъждане с местната общественост проект за поемане на дългосрочения дълг, средствата от който ще бъдат използвани за погасяване на банков кредит, задължения към ФЛАГ, нови, текущи и просрочени капиталови разходи.

С парите от продажбата на общински облигации ще бъде извършено рефинансиране на общинския дълг. Тази дейност е част от плана за финансово оздравяване на Община Смолян.

С продажбата на облигации се очаква да се платят задълженията на общината към два от големите кредитори – “Инвестбанк” и фонд “ФЛАГ”, както и задължения по Капиталовата програма.

Общата сума на облигационната емисия е за 10 млн. лева, а планираната лихва ще бъде в рамките до 5%. Обезпечението на кредита ще е под формата на залог върху бюджетната сметка на община Смолян, по която постъпват собствените приходи и Общата изравнителна субсидия.

Публичното обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен облигационен дълг от община Смолян ще се проведе на зала 247 в местната администрация.

Вирни се горе