Община Смолян да стане собственик на депото за битови отпадъци

 Община Смолян да стане собственик на депото за битови отпадъци

Община Смолян да получи собствеността върху депото за битови отпадъци в землището на града. Това реши на редовно свое заседание правителството. Площта на сметището е 112 дка, а имотът е необходим за реконструкция и модернизация на регионалното депо за твърди битови отпадъци.

С реализирането на проекта ще се разрешат много от проблемите, свързани с третирането и управлението на битовите отпадъци на трите общини Смолян, Чепеларе и Баните, както и на курорта Пампорово.

То е изградено съгласно националните и европейски изисквания и е разделено условно на клетки, като общият му обем е 526 511 куб. м депонирани отпадъци, което гарантира живот на експлоатация от около 50 години. Освен първите две клетки, са изградени и битова сграда с електронна везна, противопожарна система с водопровод, ретензионен басейн с помпена станция, който поема отпадните води от боклука и ги връща обратно в депото под формата на оросяване срещу пожар.

По този начин се предпазват почвите и водите от замърсяване. Предстои и изграждането на кладенци, които ще поемат и съхраняват метана, отделящ се при гниенето на боклуците. Има и пълна гаранция за запазване на природата

Вирни се горе