Звеното „Български документи за самоличност” ще издава удостоверения за изборния ден

Звеното „Български документи за самоличност” ще издава удостоверения за изборния ден

Звеното „Български документи за самоличност” при ОДМВР – Смолян ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден 12 май 2013 г.

В седмицата преди провеждането на изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 10 май 2013 г., по искане на гражданите ще им бъде издавано необходимото удостоверение, с което да гласуват.

За издаване на удостоверение гражданите лично подават искане в ОДМВР и РУП за дните от 07 май 2013 г. до 11 май 2013 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май 2013 г. от 08.00 ч. до 17.00 ч.

Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация и служи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден на 12 май, уточняват от паспортна.

Вирни се горе